János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Mazsihisz ellenzi, hogy zsidógyűlölő kapjon szobrot a holokauszt múzeumnál

2016.02.23. 18:39

A Mazsihisz tiltakozik, hogy szobrot állítsanak az antiszemita, a zsidótörvényeket lelkesen támogató Donáth Györgynek. Donáthnak szerdán a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából avatják fel a szobrát a IX. kerületben, az eseményen Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és Boross Péter volt kormányfő is beszédet mond.

  A világháborús években, 1944-ig képviselő Donáth a fajvédő civil szervezetek egyik vezetője volt, célja elsősorban a zsidóság kizárása volt a társadalomból, de aktívan fellépett a német kisebbség visszaszorításáért is, majd a háború után egy koncepciós perben elítélték és kivégezték.

1947. október 23. A köztársaság elleni összeesküvés koholt vádjával a Magyar Közösség elleni koncepciós perben halálra ítélt dr. Donáth György (elöl k) kivégzése előtt, a Kozma utcai Gyűjtőfogház udvarán.
1947. október 23. A köztársaság elleni összeesküvés koholt vádjával a Magyar Közösség elleni koncepciós perben halálra ítélt dr. Donáth György (elöl k) kivégzése előtt, a Kozma utcai Gyűjtőfogház udvarán.
Fotó: MTI

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége határozottan ellenzi, hogy a holokausztban részt vett, illetve ahhoz hozzájáruló embereknek szobrot vagy emléktáblát állítsanak Magyarországon – reagált a Mazsihisz. „Donáth György dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált” – írták.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke hibás lépésnek tartja, hogy a holokauszthoz hozzájáruló, szélsőséges eszméket támogató embereknek szobrot állítanak. Aki ennek a véleménynek az okait keresi, annak csak néhány métert kell sétálnia a helyszíntől és a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központban megismerheti a fajelmélet következményeit – áll a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!