Kitartás: már csak pár hónap, és biztonságosabb lesz az egészségügy!

2016.02.23. 06:22

Március végére, április elejére megszülethetnek azok a jogszabályok, amelyek segítik, hogy jobb, biztonságosabb legyen az egészségügy - mondta el a Népszabadság keddi számában megjelent interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

Ónodi szerint ha sikerül átláthatóbb szerkezetben működtetni az egészségügyet, akkor újraoszthatják a belső tartalékokat, és azután a költségvetési források is megnyílhatnak. "Azt gondolom, hogy márciusban, a költségvetési vita idején már mi is tudunk felmutatni eredményeket, és kérhetjük hozzá a forrásokat" - tette hozzá az MTI szerint.

Mint mondta, a kórházi kancelláriarendszer a gazdasági döntések egy részéért felel majd, de hogy mik lesznek a pontos feladatok, arról jelenleg is egyeztetéseket folytatnak a nemzetgazdasági tárcával.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kancellár feladata lesz az ellátás megszervezése is, abban az esetben, ha nincs orvos a feladatra.

Szeretnénk elérni, hogy minden orvos csak azt a tevékenységet végezze, amire képzettsége feljogosítja és amiben van kellő gyakorlata. Ettől jelentősen javulhat az ellátás biztonsága

- hangsúlyozta az államtitkár.

A háziorvosoktól pedig azt kérik, mérjék fel betegeik állapotát, de újraírják azokat az ellátási minimumfeltételeket is, amelyeket a kórházak többsége nem tud teljesíteni.