2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia 1
Anglia 1
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Balogh János lett az ORÖ új elnöke

2016.02.26. 15:12

Balogh Jánost, az MCF szervezet elnökét választotta elnöknek a lemondott Hegedüs István helyére az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése pénteken, Albertirsán tartott rendkívüli testületi ülésen - közölte az ORÖ.

A Pest megyei településen, a Szittyó étteremben tartott ülésen a jelenlévő képviselők 42 igen és 1 nem szavazattal választották meg vezetőjüknek a baloldali kötődésű szervezet Szabolcs megyei képviselőjét. Balogh Jánost egyedüli jelöltként Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, miniszterelnöki biztos javaslatára választott meg a lungo dromos többségű szervezet elnöknek.

A RomNet úgy tudja, az egyetlen ellenszavazatot Vajda László adta le, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy egy baloldali szervezet vezetője legyen az ORÖ elnöke, akit véleménye szerint Farkas Flórián Hegedüs Istvánhoz hasonlóan bábként kíván mozgatni a testület élén.

Hegedüs István február 16-án mondott le elnöki megbízatásáról, és mint azt a RomNet már korábban megírta, az elmúlt két hétben szinte naponta egyeztettek a képviselők Farkas Flóriánnal Szolnokon, és a Lungo Drom budapesti székházában, ki legyen a roma érdekképviseleti szervezet vezetője. Vajda László kedden közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott, teljes a visszarendeződés az ORÖ-ben, mert a Híd a munka világába botrányprogramjában érintett személyek kerültek vissza a roma szervezet hivatalába.

Balogh János székfoglaló beszédében azt hangsúlyozta, mind a 46 képviselőtársával „mindenféle politikai hovatartozás nélkül együtt akar dolgozni.

A Farkas Flórián elnökségi idejéhez köthető Híd a munka világába uniós projekt kapcsán közel 1,6 milliárd forintot kellene visszafizetnie az ORÖ-nek a szabálytalan pénzfelhasználások miatt, és további 120 millió forintos adósság terheli a szervezetet. A szolnoki Hegedüs T. András iskolából csalással lehívott normatív támogatások miatt 60 millió forintot, a tablet vásárlások miatt újabb 60 millió forintot kell még idén tavasszal kifizetniük.