Verik a gyerekeket a kalocsai gyermekotthonban

2016.02.29. 15:17

 A kalocsai speciális gyermekotthonban a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen verik a gondozott gyermekeket, felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket - ez olvasható az alapvető jogok biztosa, Székely László jelentésében. Az ombudsman egy bejelentés után a gyermekotthon működésének teljes körű vizsgálatára kérte fel a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatóját.

A gyermekotthonban mindkét megkeresett szerv külön helyszíni vizsgálatot tartott. Ezek során például az egyik gyermek megemlítette, hogy öt-hat pofont kapott, amikor egy szökése után visszahozták. Ezt ő csak "figyelmeztető szándékú nevelési eszköznek" fogta fel. Egy másik gyermek jelezte, hogy a nevelő a kulcscsomójával a tenyerébe csapott, de szerinte ez nem volt bántalmazás.

A fenntartói vizsgálat arra jutott, hogy a speciális gyermekotthonban élők az átlagos gondozási szükségletű gyermekeknél enyhébben ítélik meg a bántalmazást. A biztos szerint a gyermekotthonban élő gyermekek jogismeretének hiányosságát jelzi, hogy a pofonokat, a kulcscsomóval tenyérbe ütést nem bántalmazásnak, hanem egyszerűen nevelési eszköznek tekintik. A biztos ezért tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől arról, miként teljesültek a hasonló ügyekben már korábban megfogalmazott ajánlásai.

A fenntartói vizsgálat azt is feltárta, hogy rendkívül nehéz betölteni a gyermekotthonban megüresedő álláshelyeket, a szakdolgozók pedig megfelelő kompetenciák hiányában nem mindig képesek helyes pedagógiai választ adni a gyermekek indulatos viselkedésére.

Kiderült, hogy a gyermekotthonban a cigarettát jutalmazási eszközként használták. 

A gyermekjogi képviselőnek több gyermek számolt be arról, hogy ritkán találkozik a gyámjával, rendszertelenül látogatják őket, a kapcsolattartás kiszámíthatatlan. A biztos felkérte a minisztert, hogy országos szinten mérje fel, hogy a gyámok eleget tudnak-e tenni a gyermekekkel való találkozás kötelezettségének.

Az OBDK vizsgálata rögzítette, hogy a szakdolgozók, főleg a gyermekfelügyelők között nagy a fluktuáció. Vannak olyan dolgozók is, akik nem rendelkeznek kellő pedagógiai tapasztalattal, nem ismerik azokat a pedagógiai eszközöket, amelyekkel kezelni lehet a gyermekek viselkedési, beilleszkedési zavarait, agresszióját.   • Hírek
  • Hírek