Fantomtornatermekkel szórták tele a megyét

Untitled-1
2016.03.01. 08:34
Egyetlen kapavágás sem történt még azokon a Nógrád megyei településeken, ahová Balla Mihály országgyűlési képviselő a két évvel ezelőtti kampány hevében tornatermeket és uszodát ígért. A beruházások elindulását 2014-re ígérte, de eddig csupán annyi történt, hogy az érintett települések kijelölték a területet.

Balassagyarmat uszodát, Nagyoroszi, Nézsa, Szécsény és Varsány pedig tornatermet kap. 2014. március 5-én, az országgyűlési választási kampány kellős közepén ígérte ezt meg Balla Mihály fideszes képviselőjelölt egy balassagyarmati sajtótájékoztatón. „A beruházások az idén kezdődnek” – mondta 2014-ben. 

Két év elteltével elmentünk az öt településre, hogy megnézzük: elég volt-e két év arra, hogy megépüljön négy tornaterem és egy uszoda. 

Varsányban lelohadt a lelkesedés

Varsányt ezerhatszázan lakják, iskoláját az elmúlt évtizedekben több hullámban bővítették, ezért eklektikus képet mutat. Eleink tornateremre nem gondoltak, ezért az iskolaépülethez simuló, régen bezárt kultúrházban zajlanak a testnevelésórák. A terem faláról mállik a vakolat, a levegő dohos, így ha az időjárás engedi, jobb, ha a tágas udvaron sportolnak a gyerekek.

„Nagy öröm és lelkesedés volt – emlékszik vissza a független Kanyó Judit polgármester a két évvel ezelőtti választási sajtótájékoztatóra, ahová odarendelték az érintett települések vezetőit. – Vígh László kormánybiztos megígérte, hogy a gyerekek a következő tanévben már az új tornacsarnokot használhatják."

Az új tornaterem a régi művelődési ház helyén lenne, de egyelőre semmi jele a bontásnak. Amikor Halasi Zoltánnéval, az iskola igazgatójával benyitunk, éppen tornaóra van. Felszerelésben nincs hiány, de a terem vigasztalan képet nyújt. 

Mivel a tornaterem a falu központjában, a polgármesteri hivatallal szemben épül meg, nem mindegy, hogy néz majd ki. A polgármester terveket készíttetett a homlokzatra, ezeket saját kezűleg vitte Budapestre, a Nemzeti Sportközpontokba, ahol megígérték: a terveket figyelembe veszik. 

Véget ért a tanév, és elkezdődött az, amelyikben állnia kellene már az új tornateremnek, közben Vígh László kormánybiztos sem maradt a helyén. „Amennyire nagy volt az öröm, most az egész olyan kellemetlen. A szülők kérdezősködnek, hogy mikor épül már a tornacsarnok, de nem tudok nekik mit mondani.”

Szécsényben sportcsarnok nem épül

Hat perc alatt ér az ember Varsányból a három és félszer nagyobb Szécsénybe. A két települést összeköti a tornaterem hiánya. Itt ráadásul három oktatási intézményt kell kiszolgálnia a leendő ingatlannak, ezért nem is tornatermet, hanem egy szerényebb sportcsarnokot álmodott meg a kisváros vezetése. Minden, teremben űzhető sportnak otthont adhatna, és egy kisebb, 150 fős lelátó is épülne. 

Stayer László, a település fideszes polgármestere elmondta: a helyszínre több variáció is volt, végül úgy döntöttek, hogy a most felújított Lipthay Béla Mezőgazdaság Szakképző Iskola mögött legyen a sportcsarnok. A helyszínt mind a három, tornaterem nélküli iskolából könnyű megközelíteni, mivel 150 méternél egyik sincs messzebb, és a sportcsarnok méretei miatt egyszerre akár három-négy osztály is tarthat tornaórát.

„Testnevelő tanárként különösen fontosnak találom, hogy ez a beruházás megvalósuljon” – mondta az először 2010-ben megválasztott Stayer.

Balassagyarmat: csak a susnyás

Jól jellemzi Balassagyarmat, az egykori patinás megyeszékhely sanyarú helyzetét, hogy a szocializmus idején felemelkedett Salgótarjánban van egy lakótelepi házak övezte uszoda. A két város között az út közel egy óra, de uszoda van közelebb is: a 12 ezres szlovákiai Nagykürtösön, húszpercnyi autózásra.

Balassagyarmaton jó háromezerrel élnek többen, nem véletlenül tartották itt a két évvel ezelőtti kampány-sajtótájékoztatót is, amelyen a fideszes Csach Gábor alpolgármester is szót kapott: akkor elmondta, hogy a köznevelési reform helyes volt, az önkormányzatok önerőből ugyanis soha az életben nem lennének képesek uszodát építeni.

Ehhez képest Balassagyarmaton is csak egy susnyást tudunk bemutatni a sporttelep szomszédságában, ahol egyszer majd felépül az uszoda. Csach Gábor ezzel együtt tartja a két évvel ezelőtt elmondottakat. A közbeszerzési eljárás megindult, jelenleg a hiánypótlás értékelése folyik. A vesztes pályázók ugyan lassíthatják a folyamatot, szerinte tavasszal történhetnek az első kapavágások. 

Első körben a fideszes vezetésű önkormányzat kritizálta a „sörsátor-jellegű” projektet, és az önerőt sem tudták volna kifizetni. Végül egy jobb uszodát kap a város, és a kormány az önerő költségét is átvállalta.

Nagyoroszi: bizalom van, tornaterem nincs

Nagyorosziban az iskola udvarán jelölték ki a tornaterem helyét, a gyerekek azonban még mindig egy nyolcvan négyzetméteres teremben végzik a mindennapos testnevelést. Gönczöl József, a falu polgármestere a politikusokkal való beszélgetés alapján bízik a pozitív végkifejletben, a 2018-ig tartó ciklus választási kampányára állniuk kell a tornacsarnoknak. 

A fideszes polgármester megértőnek mutatkozik, a politikának szerinte mostanában a tornaterem-építésnél  fontosabb dolgai is voltak. Balla Mihállyal a közelmúltban beszélt, ami megnyugtató volt, mivel kiderült, Nagyoroszi nincs kihúzva a programból.

Nézsa: azt ígérték, hogy majd keresik

A nézsai iskolások a művelődési ház 8x13 négyzetméteres termében végzik a mindennapi testnevelést. Az épület korszerűtlen vegyes tüzelésű, rendszeresen beázik, így nagy szükség lenne a 2014-ben ígért tornacsarnokra. Ami a falutól tellett, azt megtette: itt is ki lett jelölve egy terület, méghozzá a használaton kívüli régi focipálya az iskola közelében.

Styevó Gábor, a festői szépségű, alig valamivel ezernél több lakosú falu fideszes polgármestere elmondta: behívták tárgyalni a Nemzeti Sportközpontokba, és azzal váltak el úgy másfél éve, hogy majd keresik. Azóta sem történt semmi.

Kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, a Nemzeti Sportközpontokat, valamint hívtuk Balla Mihály országgyűlési képviselőt. A beérkező válaszokról hírt adunk.

Ha szembesíteni akarja országgyűlési képviselőjét vagy polgármesterét a 2014-ben tett, meg nem valósult ígéreteivel, írjon a tszenesi kukac mail.index.hu-ra.