A miniszter és a Klik tudott a plágiumról, mégis kinevezték iskolaigazgatónak

2016.03.04. 09:05
Sem a minisztériumot, sem a Kliket nem zavarta, hogy a a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatói pályázatán a jelölt plagizált. Szerzői jogi ügyekben nem illetékes a minisztérium, válaszolta a helyettes államtitkár a 20 év után lecserélt igazgatónak.

Ötoldalnyi, idézőjelek nélkül átemelt szöveg szerepel Fényes-Bók Szilviának, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium új igazgatójának 47 oldalas pályázatában. A Klik, a miniszter és az államtitkár is tudott a plágiumról, mégis kinevezték igazgatónak a nőt - írta a Népszabadság.

A Klik péntek este az MTI-n keresztül válaszolt:  „A balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatónőjének az iskoláért és a gyermekekért végzett munkájával a tantestület, a tankerület, és a helyi önkormányzat is elégedett. A tankerület szakmai véleményének kialakítását elsősorban a pályázati anyag megismerését követő, személyes elbeszélgetés alapozta meg, valamint tekintetbe vettük a tantestületi és alkalmazotti közösség véleményét.

Az igazgatónő szakmai alapon maximálisan megfelel a feltételeknek.”

– áll a közleményben.

Fényes-Bók Szilvia
Fényes-Bók Szilvia
Fotó: Balassi Bálint Gimnázium

A szerzői jog nem a minisztérium ügye

A lap szerint a 2015 márciusában beadott pályázat legalább 11 százaléka plágiumgyanús. Néhol csak egy-egy bekezdést emelt át mások szövegéből, másutt az egész oldal másolás. A dologról azért értesült a Klik és a minisztérium is, mert a Balassit húsz éven át irányító előző igazgató, a posztot újra megpályázó Borenszkiné Imre Éva tavaly a pályázati időszakban levelet írt a Klik vezetőjének,. Balog Zoltán miniszternek és Czunyiné Bertalan Judit köznevési államtitkárnak. 

Sipos Imre helyettes államtitkár meglepő választ adott

szerzői jogi kérdésekben a tárcának nincs hatásköre eljárni.

Szerinte a sértett szerző dolga, hogy kártérítést kérjen. A tavaly július 16-i levelében azzal zárta le az ügyet, hogy a fenntartó a beérkezett információk birtokában döntött Fényes-Bók mellett "a megújítás jegyében".

Az új igazgató, Fényes-Bók Szilvia azzal védte az ügyet a Népszabadságnak, hogy "a vezetői pályázatnak nincsenek formai követelményei". A konkrét szövegátvételeket bemutató példákra pedig úgy reagált, hogy ezek "szakmai evidenciák, amelyeknek sokszor az elsődleges forrását is nehéz megtalálni, ha alaposan kutatna, máshol is ráakadna lábjegyzet nélküli idézésükre."

Az előző igazgató Borenszki Ervin megyei szocialista politikus felesége, de a képviselő-testület nem ezért váltotta le, ez ellen tiltakozott a fideszes alpolgármester a testületi ülésen.