Lázár még több egyházi iskolát szeretne

2016.03.04. 16:48

Sikertelen vállalkozásnak nevezte az iskolák fenntartásának és működtetésének az állam és az önkormányzat közötti megosztását Lázár János – írta az MTI. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezért támogatja, hogy újabb oktatási intézmények kerüljenek a történelmi egyházakhoz. Lázár minderről Hódmezővásárhelyen, a felújított Kertvárosi Katolikus Általános Iskolán tett látogatásakor beszélt.

Lázár szerint az állam messze van, így nem lehet jó gazdája az iskoláknak, miközben az önkormányzat nem fenntartó, legfeljebb működtető, vagy az sem.

Ebből azonban Lázár nem azt a következtetést vonta le, hogy vissza kellene adni a fenntartói jogokat az önkormányzatoknak, hanem, hogy még több iskolát kellene a történelmi egyházaknak átadni – ahogyan ez tíz éve történt a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolával is.

A szeged-csanádi megyéspüspök szerint a közoktatás helyzete most sokkal jobb, mint tíz évvel ezelőtt, noha sok a nehézség. „De éppen az a csodálatos, hogy teljes szabadságban együttműködve minden lehetőségünk megvan arra, hogy jobb legyen az iskola világa.

Az általános iskola 600 millió forintos kormányzati és 100 milliós egyházi támogatással újult meg, felhasználva az iskola mellett évekig üresen álló Corvin szakközépiskola épületét.