Géza
-11 °C
-4 °C

Ennyire hatékony a kerítés

D KZG20160222007
2016.03.07. 07:24

Összesen 409 határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén, két gyanúsított ellen pedig embercsempészet miatt indult eljárás - közölte a rendőrség. 

A statisztika szerint pénteken 248, szombaton 89, vasárnap 72 migránst fogtak el. Az év első heteiben országosan naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma,

februárban azonban előfordult olyan nap, hogy kétszáznál is több migránst tartóztattak fel.

Hétfőtől vasárnapig 831 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, az azt megelőző héten - február 22-től 28-ig - ez a szám 768 volt.

A határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak a magukat afgánnak, iráninak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak valók, de jönnek olyan távoli helyekről is mint Haiti vagy Srí Lanka.

A tavaly szeptemberi határzár kihirdetése óta szombatig 1964 elkövetővel szemben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg öt terhelt esetében határzár megrongálásának bűntette miatt kezdeményezett gyorsított eljárást a Szegedi Járásbíróság előtt.

Arról, hogy mi várható menekültügyben, itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Rendőr figyeli a vajdasági oldalon tartózkodó a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórhalom közelében, 2016. február 22-én. Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)