Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Pánikol a körmendi lakosság a bevándorlóktól

2016.03.07. 17:39

A szomszédos ingatlanok lakóinak kérésére megerősítik Körmenden a mostanság ideiglenes befogadóállomásként működő rendészeti szakközépiskola kerítését - közölte a Rába-parti város polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Átláthatatlan kerítés épülhet

A Fideszes Bebes István szerint a körmendi iskola tartalék táborként szolgál arra az esetre, ha Magyarországra ismét tömegesen érkeznének migránsok és a már meglévő befogadóállomások megtelnek. Az épület melletti utca lakói azt kérik a városvezetéstől, hogy erősítsék meg a kerítést, ezért az önkormányzat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz fordult. A munkálatok hétfőn megkezdődtek és az időjárás függvényében néhány nap alatt be is fejeződnek.

Bebes elmondta, hogy ha a lakók kérik, akkor az önkormányzat a későbbiekben olyan burkolatot is felszereltet a kerítésre, amely az átláthatóságot megakadályozza. Amennyiben ismét lesznek migránsok Körmenden, akkor a tavalyihoz hasonlóan a rendőrség és a honvédség közösen biztosítja majd a közbiztonság fenntartását. A polgármester ennek érdekében hétfőn írásban fordult Vas megye rendőrfőkapitányához és a Honvédelmi Minisztériumhoz. A felkészülés érdekében a városban meglévő köztéri kamerarendszer kiegészítését is kérte. A polgármester szerint mindezekre azért van szükség, hogy a körmendi polgárok biztonságérzete akkor se csökkenjen, ha átmenetileg benépesül az ideiglenes befogadóállomás.

A Jobbik ideiglenesen sem fogadna be senkit

A Fidesz és a Fidelitas körmendi szervezete hétfői közleményében azt írta, Magyarország nem kíván befogadni egyetlen bevándorlót sem, Brüsszel tétlensége ugyanakkor arra készteti az ország vezetését, hogy felkészüljön minden eshetőségre. Ennek a felkészülésnek az egyik lépése az ideiglenes tartaléktáborok felállítása Körmenden és Szentgotthárdon.

Hozzáfűzték, az ország keleti részében felszámolandó táborok jogilag és idegenrendészetileg menekülttábornak minősülnek, amelyek teljesen más státusúak, mint a körmendi tábor. Így hamisak és félrevezetőek azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy a városukba helyezik át a menekülttáborokat - közölték. A Jobbik körmendi és vasi szervezete viszont továbbra is tiltakozik az ideiglenes befogadóállomás létesítése ellen, sőt polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek annak megakadályozására.