Húsvágó bárddal vert ájultra egy 85 éves nőt, 20 év fegyházat kapott

2016.03.11. 18:20

20 év fegyházbüntetésre ítélt emberölés kísérlete és magánlaksértés miatt a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken első fokon egy férfit, aki tavaly Lentiben kis híján halálra vert és kirabolt egy 85 éves asszonyt - írja az MTI.

A 22 éves vádlott 2015 májusában költözött Aszódról ideiglenesen Lentibe, az ott élő rokonaihoz. Néhány nappal később a barátaival együtt italozott, este 10 óra után indultak haza, de az ittas férfi, miután elvált ismerőseitől, bement egy házba. Először a nyári konyhába jutott be, onnan pedig egy ablakon át a lakóházba, ahol kutatni kezdett, de a zajra felébredt a házban élő 85 éves asszony.

A támadó pénzt követelt, és a konyhaszekrényből kivett húsvágó bárddal többször is megütötte az idős nőt. Az asszony eszméletét vesztette. A vádlott ezután magához vett:

  • 2 doboz sört,
  • 50 tojást,
  • 3 liter bort,
  • 3 csomag kávét,
  • és 3000 forintot az asszony tárcájából.

Ezután elmenekült a helyszínről. A súlyosan sérült nőt másnap 10 órakor találták meg, a kórházba szállítása után életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A vádlott az eljárás során többször módosította a vallomását. Próbálta másképp előadni a történteket, de az asszony sérüléseit vizsgáló orvosszakértő véleménye, a bizonyítékul szolgáló DNS-minták, a lábnyomok és a nő vallomása cáfolták az állításait. A törvényszék megállapította, hogy az éppen felfüggesztett büntetés hatálya alatt elkövetett bűncselekmény során a férfi tudatában volt annak, hogy az asszony akár meg is halhat, csak a véletlennek köszönhető, hogy ez nem következett be. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője ugyanakkor fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.