Átadták a Merényi felújított pszichiátriai osztályát

2016.03.11. 12:50

Átadták a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén lévő felújított pszichiátriai osztályát pénteken, a beruházás 69 millió forintba került - írja az MTI.

A 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át.

A beruházás során teljesen átalakították, biztonságosabbá tették a kórház zártosztályát, valamint gerontopszichiátriai részleget alakítottak ki, ahol, szintén elkülönítve, az idős betegeket tudják kezelni.

A felújítás részeként megújult a pszichiátriának helyet adó épület tetőszerkezete, a kórtermeket kifestették, új vizesblokkokat alakítottak ki és kicserélték a bútorzatot. A biztonság növelése érdekében az épületet bekamerázták.

Európai uniós forrásból megújították a traumatológiai pavilon homlokzatát és új nyílászárók kerültek az épületre. Ezen kívül 300 millió forintból új képalkotó diagnosztikai eszközöket vásároltak.

A pszichiátriai osztály beruházására 40 millió forintot a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a vis maior keretéből adott, a fennmaradó 29 millió forintot az intézmény saját forrásából biztosította.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója az átadáson megjegyezte, hogy a fővárosi egészségügyi intézmények infrastruktúrája megújításra szorul.

Botrányok

2015 novemberében írtunk arról, hogy az osztályt bezárták, miután a sorozatos botrányok miatt kockázatosnak tartották tovább üzemeltetni. 2015 nyarán nagy port kavart az emberi jogi ombudsman jelentése, ami tragikus állapotokat tárt fel az osztályon. Októberben pedig a zárt osztályon az egyik beteg éjjel megölte a másikat a zsúfolt kórteremben.

Alig telt el pár nap a tragikus gyilkosság után, hétvégén az egyik beteg öngyilkossági kísérletet követett el a zárt osztályon: kiugrott ugyanabból a kórteremből, ahol pár nappal korábban zajlott a dráma. Eltört a gerince, napokig az intenzíven ápolták. A kórház belső vizsgálata mindent rendben talált a a zárt osztály rácsaival kapcsolatban.