Ezer katonát küldhetnek a britek Líbiába

2016.03.15. 23:41

Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy ezer katonát küld Líbiába "egy hatezer fős nemzetközi erő" keretében, számoltak be a brit parlament külügyi bizottsági tagjai.

Crispin Blunt, a bizottság elnöke Philip Hammond külügyminiszterhez intézett levelében azt írta, hogy az állítólagos brit tervekről Egyiptomot és Tunéziát érintő látogatásán értesült, és emiatt magyarázatot követel.

Levele szerint a líbiai "kormánynak valószínűleg az lesz az első hivatalos lépése, hogy felkéri az Egyesült Királyságot és szövetségeseit, hogy hajtsanak végre légicsapásokat az Iszlám Államhoz köthető líbiai célpontok ellen".

A brit védelmi tárca és a külügyminisztérium egyelőre nem reagált. A védelmi miniszter a héten egy európai konferencián fogadhatja el az említett hatezer fős haderőhöz való brit hozzájárulást.

A kaotikus líbiai helyzet rendezése két okból is rendkívül fontos az Európai Unió számára: egyrészt a jövőben esetleg ismét az észak-afrikai ország felé terelődhet a menekültáradat, másrészt az Iszlám Állam térnyerése miatt.