Albin
0 °C
11 °C

Kész maffiát működtetett két rendőr

2016.03.16. 10:21
Két hivatásos rendőrből, egyikük feleségéből, egy rendőrségen dolgozó közalkalmazottból, és egy magánszemélyből állt az a banda, amely maszekban vállalt pénzbehajtást. A siker érdekében nem riadtak vissza a zsarolástól sem.

Az ügyészség

  • üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés
  • bűnszövetségben elkövetett zsarolás kísérlete 
  • hivatali visszaélés
  • és más bűncselekmények 

miatt emelt vádat a banda tagjai ellen.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdai közleménye szerint az első- és másodrendű vádlottak korábban a rendőrség hivatásos állományú tagjai voltak, egyikük jogi végzettséggel is rendelkezik, a harmadrendű vádlott pedig az elsőrendű vádlott felesége. A negyedik vádlott - szintén egy nő - a rendőrségen dolgozott közalkalmazottként, ügykezelői beosztásban, míg az ötödik érintett egy magánszemély, aki egy esetben bűnügyi adatok jogosulatlan megszerzésére adott megbízást.

A vádirat szerint a két volt rendőr érdekeltségébe tartozott egy online bűnügyi magazin, valamint egy magánnyomozással és követelésbehajtással foglalkozó cég, amelyeket 2009-től több esetben zsarolásra használtak fel.

Többnyire magánnyomozásra, követelésbehajtásra, adósságrendezésre, mediátori tevékenység elvégzésére vállaltak megbízásokat, amelyek során többször arra hivatkoztak, hogy rendőri kapcsolataik révén hozzájutnak különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz, és az eljárásokat befolyásolni is tudják. 

Az előleg beszedése után rendszerint annyit tettek, hogy az érintett embereket a tartozás elismerésének, megfizetésének vagy elengedésének kikényszerítése érdekében - a megbízó tudta nélkül - megfenyegették, jellemzően azzal, hogy akár alap nélkül büntetőeljárást kezdeményeznek velük szemben, illetve az érdekeltségükbe tartozó online bűnügyi magazinban lejáratják őket. Ezek után - bár nem jártak eredménnyel - a sikerdíjat mégis követelték a megbízóiktól, rendszerint a fentiekhez hasonló fenyegetésekkel. Amikor pedig tőlük több pénzt fenyegetéssel sem tudtak megszerezni, akkor ellenük fordultak, felkeresték a megbízóikkal ellenérdekű embereket, és pénz fejében a megbízókkal kapcsolatos információk átadására, illetve felhasználására tettek nekik ajánlatot. Jellemzően mindig annak a félnek az érdekében jártak el, akitől több pénzt reméltek.

A két volt rendőr korábban házi őrizetben volt, jelenleg azonban már valamennyi vádlott szabadlábon védekezik, bűnösségük kérdésében a Fővárosi Törvényszék hoz majd döntést.