Sólyom volt a legkritikusabb, Schmitt a legelfogadóbb elnök

2016.03.16. 08:42
A köztársasági elnökök közül Sólyom László küldte vissza a legtöbb törvényt az Országgyűlésnek és ő kért a legtöbbször normakontrollt az Alkotmánybírságtól, ezzel szemben Schmitt Pál mindent aláírt és nem kezdeményezett előzetes normakontroll vizsgálatot sem, írta szerdán a Magyar Hírlap.
  • Sólyom 2005 és 2010 között tizenhét esetben fordult az Ab-hez és harmincegyszer küldött vissza jogszabályt a törvényhozásnak. 
  • Mádl Ferenc 2000 és 2005 között hat esetben küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek egy-egy jogszabályt, az Alkotmánybírósághoz viszont 13 esetben fordult normakontrollt kérve.
  • Áder János 2012-es beiktatása óta háromszor kért előzetes normakontrollt az Ab-től, legutóbb a jegybankkal és postával kapcsolatos jogszabályok miatt. Emellett az Országgyűlésnek az elmúlt négy évben huszonkét esetben küldött vissza joganyagot.
  • Göncz Árpád elnöki mandátumának 10 éves időszaka alatt mindössze két esetben küldött vissza törvényt, és nyolcszor fordult az Ab-hez.
  • Schmitt Pál, aki 2010 és 2012 között töltötte be a pozíciót egyetlen törvényt sem küldött vissza és egy törvény esetében sem kért előzetes normakontrollt a taláros testülettől.