Publicus: A fideszeseket kétszer annyian tartják korruptnak, mint az MSZP-seket

2016.03.19. 14:09

A korrupcióról és a korrupciós ügyek megítéléséről készített kutatást a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából. Az ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatás szerint a korrupció nem a legfontosabb probléma az országban, és a válaszadók 60 százaléka nem is tudott érdemben válaszolni arra, ki a legkorruptabb politikus Magyarországon.

A kutatás főbb megállapításai a következők:

  • A megkérdezettek szerint jelenleg a korrupció a hatodik legfontosabb probléma az országban. 
  • Tíz megkérdezettből hat nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy ki a legkorruptabb politikus hazánkban, az érdemben válaszolók többsége is inkább pártokhoz, semmint politikusokhoz köti a korrupciót.
  • A korrupcióvakságra magyarázatot ad hogy a megkérdezettek több mint kétharmada úgy látja, hogy túl sok a korrupciós ügy, és már nem lehet rá figyelni.
  • A válaszadók fele a politikai döntésnél nem veszi figyelembe a korrupciót, mert minden politikus korrupt. 
  • Minden harmadik válaszadó úgy gondolja, hogy 2010, a Fidesz kormányzása óta több a korrupció, és csupán fele annyian azt, hogy az előző, MSZP által kormányzott nyolc év alatt. Tízből négy válaszadó szerint ugyanolyan mértékű a korrupció mindkét időszakban. 
  • A megkérdezettek harmada nem tudta érdemben megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik párt tud hitelesen küzdeni a korrupció ellen, míg másik egyharmad szerint egyikük sem hiteles. Azonban, azon kevesek, akik szerint párt hiteles tud lenni ebben, elsősorban a Fideszt, a Jobbikot és az LMP-t tartják alkalmasnak.
  • A megkérdezettek túlnyomó többsége, majdnem fele szerint elsősorban a sajtó feladata hogy felhívja a választók figyelmét a korrupciós ügyekre, majd a sort az ellenzéki pártok, a civil szervezetek, és az EU követi.

De kik a legkorruptabb politikusok?

A kutatás egyik legérdekesebb része, hogy személy szerint melyik politikust tartják a megkérdezettebbek a legkorruptabbnak. Lényegében az összes politikust korruptnak tartja minden tíz megkérdezettből egy (12 százalék).

Leginkább a Fideszt vagy a fideszes politikusokat tartják korruptnak (17 százalék), majd kevesebb mint fele annyian az MSZP-t és politikusait (7 százalék). Az első két konkrét politikus Orbán Viktor (5 százalék), és Gyurcsány Ferenc (3 százalék).

A válaszadók nem választható személyeket (Habony Árpád, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc) is megemlítettek. A korábbi időszakban korrupciós ügybe keveredett, ellenzékhez köthető személyeket (Hagyó Miklós, Zuschlag János, Simon Gábor) senki sem említette.