Szijjártó beszélt a magyar sérültekről

2016.03.24. 15:02
Sajtótájékoztatón beszélt a magyar sérültek állapotáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten. A repülőtéren megsérült nő elutazni készült, megfigyelés alatt tartják. Az EU melletti állandó magyar képviselet alkalmazottjaként dolgozó másik sérült állapota súlyos, de stabil, remény van a teljes felépülésre.

A belga hatóságok továbbra sem tudnak részletes információt adni az elhunytak személyazonosságáról és állampolgárságáról, így a hivatalos adatok szerint a támadásnak továbbra is két magyar sérültje van – mondta Szijjártó Péter.

Kifejtette: az egyik sérült, egy nő, aki a repülőtéren sérült meg, egyes hírekkel ellentétben nem ott dolgozott, hanem épp elutazni készült onnan. Egy brüsszeli cég alkalmazottja, egy Brüsszelhez közeli kórházba került, ahol megműtötték, most megfigyelés alatt tartják. A másik sérült az EU melletti állandó magyar képviselet alkalmazottja, ő a metróállomáson sérült meg. Egy brüsszeli kórházban ápolják, az állapota súlyos, de stabil, remény van a teljes felépülésre, de ez várhatóan hosszú időt vesz igénybe.

Szijjártó Péter közölte: a belga külügyminisztériummal és a belga belügyminisztérium krízisközpontjával a magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll, de ők is a belga nyomózó hatóságok tájékoztatására várnak, így egyelőre nincs részletes információ az áldozatok kilétéről vagy állampolgárságáról.

Szijjártó azt mondta, javítani kell az európai szolgálatok közötti információáramlást. „A brüsszeli támadás nem Belgiumnak, hanem az EU-nak szólt, ezért indokolt az óvatosság, az elővigyázatosság és minden biztonsági intézkedés” – fogalmazott. Az utazóknak azt a tanácsot adta, hogy a szigorított ellenőrzések miatt a szokottnál hamarabb érjenek ki a repülőterekre és indulás előtt regisztrálják utazásukat a konzuli szolgálat honlapján.