Meghalt Pozsgay Imre

2016.03.25. 16:41 Módosítva: 2016.03.25. 16:50

Nyolcvanhárom éves korában pénteken elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár - közölte a család az MTI-vel.

Pozsgay 1950-ben lépett be a Magyar Dolgozók Pártjába, ami 1956-tól már MSZMP volt. 1976 és 1980 között kulturális, majd művelődési miniszter volt. Később a Hazafias Népfront titkára, 1988 és 1990 között államminiszter volt.

1980 és 1989 között a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB), 1988 és 1989 között Politikai Bizottságának tagja volt.

Történelmi szerepe volt, hogy ő mondta ki elsőként az állampárt vezetői közül, hogy az addig ellenforradalomnak nevezett 1956 népfelkelés volt.

A rendszerváltás után

Pár hónapig az MSZP parlamenti frakciójának vezetője volt. Még abban az évben kilépett az MSZP-ből, majd új pártot alapított, a Nemzeti Demokrata Szövetséget, amely nem került a parlamentbe.

Később az MDF képviselőjelöltje az 1998-as országgyűlési választáson, de nem került be a parlamentbe.

2005-ben Orbán Viktor meghívja a Fidesz nemzeti konzultációs testületébe, majd 2010-ben részt vesz az új alaptörvény megírásában. 

2015-ben interjút adott az Indexnek, arra kérdésre, hogy mit csinál mostanában, azt felelte, hogy

Dolgom van bőven. Sokat utazom belföldön és határon túl. Előadásokra hívnak, beszédeket tartok. Múltkor egy taxis megkérdezte tőlem, miért nem pihenek, hisz nyugdíjas vagyok. Visszakérdeztem: uram, maga meg akar ölni engem?

Pozsgay tavaly azt mondta lapunknak, hogy a Kádár-rendszert - amelyben miniszter volt - kemény diktatúrának tartja, és csak azért lett belőle miniszter, mert a kirakatba "vonzó személyiségek is kellettek". De értékelte még a rendszerváltás utáni magyar kormányfőket, beszélt arról, hogyan került hozzá közel a Fidesz, és a magukat átmentő ügynökökről is szó esett, érdemes elolvasni.

A kormány szerint Pozsgaynak vitathatatlan szerepe volt a rendszerváltásban, őszinte részvéttel osztoznak a család bánatában. "A kommunista és szocialista pártban betöltött jelentős szerepe ellenére mindig fontosnak tartotta az ország és a magyar emberek sorsát. Amikor egy nemzeti ügy szólította, félre tudta tenni a pártpolitikát. Nyugodjék békében!" – fogalmazott a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kisebbik kormánypárt, a KDNP közleményében azt írta, hogy megrendüléssel fogadták Pozsgay halálának hírét, egy tisztességes politikustól búcsúznak, aki felismerte a szocialista-kommunista rezsim hibáit, és mert új utakon haladni.

Szűrös Mátyás a Blikknek azt mondta: "Nem volt beteg, alkotott, gyakorta beszéltünk és találkoztunk. Az utóbbi napokban viszont gyanús csend lett körülötte, éppen mostanában készültem felhívni." A lap úgy tudja, Pozsgayt rendkívül megviselte felesége súlyos betegsége, aki hosszú ideje kórházban feküdt.

2009-ben az Index egyik videójában is szerepelt:

Húsz éve lett népfelkelés 1956

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport