Több százezer forint kárt okoztak a húsvéti látogatók a füvészkertnek

2016.03.30. 13:43

A szegedi füvészkert sziklakerti gyűjteményből több példánynak is nyoma veszett, például a most virágzó pillás ikravirág és a leánykökörcsin is eltűnt és a medvehagyma sem úszta meg rongálás nélkül - számolt be egy szomorú esetről a Szegedma

Nemcsak az anyagi kár jelentős, mert olyan növényekről van szó, amik nehezen szerezhetők be, a természetben is ritkán fordulnak elő. 

A füvészkert igazgatója szerint évek óta nem történt jelentős rongálás az újszegedi védett területen, de régen divat volt virágokat, magokat vinni a kertből.

Az ellopott növények szakszerű gondozás nélkül valószínűleg a kukában landolnak, az elkövetők ezzel nemcsak rongálták, hanem a füvészkertben zajló természetvédelmi programoknak is keresztbe tettek. Sajnos arra nincs lehetőség, és a vezetőség nem is szeretne élni a módszerrel, hogy a távozó vendégeket ellenőrizzék. Kamerarendszer már most is működik a SZTE füvészkertjében, de azok csak az üvegházakat figyelik.

A hosszú hétvégén több százan látogattak ki az egyetem kertjébe, ritka fajok, máshol nem látható természeti kincsek gyűjtőhelyére.