Miniszteri biztos lesz Fodor Gábor élettársa, ötmilliárdos projekttel

2016.04.04. 16:54

Nők kékben címmel nyílt fotókiállítás autista gyermekeket nevelő családokról a budapesti Madách téren szombaton, az autizmus világnapján. Itt jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, hogy Czeizel Barbara, a korai fejlesztés elismert hazai szakembere miniszteri biztosként a korai intervenció ügyéért felel majd.

Czeizel Endre genetikus lánya, Barbara 1994-ben házasodott össze Fodor Gáborral, az SZDSZ korábbi, az ellenzéki Magyar Liberális Párt jelenlegi elnökével. Amikor a liberális politikust 2009-ben környezetvédelmi miniszternek nevezték ki, a Blikk arról írt, hogy két év különélés után elválnak egymástól. Azonban Fodor legfrissebb képviselői vagyonnyilatkozata szerint most együtt élnek: házas/élettárs rovatban Czeizelt tüntette fel. Tavaly, Czeizel Endre halálakor is apósaként emlékezett meg Fodor a genetikusról. Házasságukból két gyerekük született.

A miniszteri biztosi kinevezése kapcsán megkérdeztük a Magyar Liberális Párttól, hogy mennyire tartják összeegyeztethetőnek az ellenzéki munkával, hogy Fodor élettársa a kormánynak dolgozik? Megkeresésünkre közölték:

Czeizel Barbara Fodor Gábor felesége, bár nem élnek együtt. Czeizel Barbara a korai fejlesztés területén Magyarország legelismertebb szakemberei közé tartozik. Szakmájával, munkájával kapcsolatban maga hozza meg döntéseit.

Balog Zoltán egyébként szombaton azt is bejelentette, hogy Czeizel miniszteri biztosi kinevezésén túl egy több mint ötmilliárd forintos keretösszegből egy korai fejlesztést célzó programot is indítanak, főként uniós fejlesztési forrásokból. 

Czeizel 1987-ben végzett a Gyógypedagógiai Főiskolán, diplomamunkáját a végtaghiánnyal született csecsemők és családjaik korai segítségnyújtásáról írta. 1991-ben megalapította meg az „Együtt az ép gyermekekkel” Alapítványt, melynek azóta is kuratóriumi elnöke. Később tanult az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában is. 1992 óta a Budapesti Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője (és gyógypedagógusa). 2002-ben másoddiplomát szerzett rehabilitációs konzulens képzésen. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán 2003-ban kapott óraadó tanári állást.