Meghalt Potyka bácsi

2016.04.08. 15:08

85 éves korában meghalt Porubszky István '56-os szabadságharcos, akit sokan csak Potyka bácsiként ismertek. Porubszky 25 éves volt 1956-ban, október 23-án megtagadta a munkát a szövőgyárban, ahol dolgozott és a felkelőkhöz csatlakozott, majd a még aznap este megalakuló kispesti forradalmi bizottság tagja lett.

A fellelhető információk szerint Porubszky és harcostársai Kispesten kerültek fegyveres harcokba az orosz erőkkel, ott próbálták feltartóztatni a belvárosba igyekvő orosz katonákat. „A BRFK 1958. december 16-ai jelentése szerint a kerület forradalmi ifjúsági szervezetét, az úgynevezett gyorsreagálású "K. csoportot" vezette a forradalom Nemzetőrségén belül és csoportja a harcokban több szovjet katonát megölt" - olvasható a Wikipedián.

A november 4-i orosz támadásban megsérült, de tovább harcolt, majd november végén, 28-án Ausztriába szökött. Később Németországban kezelték sérüléseit, majd végül Kanadába utazott, ahol letelepedett, majd festeni kezdett.

A rendszerváltás után hazaköltözött, majd több '56-os társával együtt a Jobbik közelébe került, később a Magyar Gárda tagja lett.

1996-ban a szabadságharc negyvenedik évfordulóján a Magyar Köztársasági érdemrend kiskeresztjét kapta meg, ami ellen Kövér László a parlamentben szólalt fel. Kövér szerint az '56-os szerepe nem kérdés, ám az 1992-es Göncz Árpád kifütyülésében, mint a bőrfejűek gyámolítója vett részt. Majd megkérdezte Horn Gyulát, hogy miért tüntették ki Porubszkyt. Horn Gyula azt válaszolta: 

„Porubszky Istvánt a Politikai Foglyok Országos Szövetsége javasolta kitüntetésre, a Pofosz, '56-os érdemeire való tekintettel, megsebesült, '56-os harcos volt. S ennek alapján fogadta el a kitüntetési bizottság a javaslatot. Elfogadták ennek a szervezetnek a javaslatát, nekünk erkölcsi kötelességünk volt, hogy ezt tovább vigyük és ne akadályozzuk meg a kitüntetését. Tehát ez a múltjának, múltbéli érdemeinek és nem a mai tevékenységének szólt."

Kövér viszontválaszának egy részlete is álljon itt, egy kis nosztalgia, amikor volt még humor a parlamentben: "...kijelenthetem a Fidesz nevében, hogy mi az önök lelki higiéniája érdekében a jövőben is készséggel állunk rendelkezésükre, bármikor hajlandók vagyunk bármilyen felszólításra elhatárolódni a szélsőjobboldali nézeteket valló politikusoktól, illetve erőktől, csak egyet kérünk cserébe, hogyha szabadna ezt megjegyzem, hogyha esetleg holnap valaki önök közül Szabó Alberttől való elhatárolódásra szólít fel bennünket, könyörögve kérjük, hogy a következő nap lehetőleg ne tüntessék ki. Köszönöm szépen." Az egész csörte itt olvasható.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport