Nagy semmi lett Lázár János norvég hadjáratából

lazar okotars
2016.04.08. 11:25

Nagy offenzívát indított a kormány két éve a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) ellen, hogy a szervezettől származó források szétosztását állami kontroll alá vonhassa. Az akció 2013 augusztusában kezdődött egy cikkel és egy álcivilezős nyilatkozattal, hivatalosan azonban éppen két éve, a 2014-es választások után két nappal indult, amikor Lázár János levelet írt a norvég kormánynak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a pénzeket az LMP-hez és más pártokhoz kötődő szervezetek osztják szét, amit Norvégia visszautasított, kijelentve, hogy a források elosztásában közreműködő Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium nyílt pályázat útján lett kiválasztva.

Az első, kommunikációs csörte után pénzügyi és jogi területen folytatódott a kormányzati szkanderezés, a KEHI, a NAV, a Nemzeti Nyomozóiroda is az alapok vizsgálatába fogott, házkutatásokkal egybekötve.

A csaknem két éven át tartó eljárásokról a sajtó folyamatosan beszámolt, ám a vizsgálatok konkrét okáról, elrendelőjéről, illetve eredményéről nincs hozzáférhető adat – összegzett a Lázár-levél két éves évfordulója apropóján az Ökötárs.

Mi most  ezen az idővonalon foglaltuk össze az elmúlt két év legfontosabb eseményeit:

Annak ellenére, hogy a vizsgálatok közben kommunikációs szinten komoly fenyegetések és gyanúsítások hangzottak el – jogosulatlan pénzügyi tevékenység, hűtlen kezelés, költségvetési csalás, okirat hamisítás, vagy a civil vezetők vagyonosodási vizsgálata és adószámok felfüggesztése – az eljárások rendre eredmény nélkül zárultak.

A rendőrségi nyomozás nem vezetett gyanúsításhoz, az adóellenőrzések nyomán sehol nem indultak hatósági vizsgálatok, a Norvég Civil Támogatási Alap lebonyolítását pedig közben a független vizsgálók kifogástalannak találták.  • Hírek
  • Csok