16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

A szabad vasárnapért tüntettek

IMG 5484
2016.04.17. 15:43

Elvették a magánéletünket! Elvették a méltóságunkat! Elérkezett a pont, mikor azt mondjuk ELÉG VOLT!

− az „utolsó szabad vasárnap jogán" a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete demonstrációt hirdetett és tartott délután kettőkor a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, a Honvéd utcában.

„Felháborítónak tartjuk, hogy a Kormány egy tollvonással, rekord gyorsasággal megszüntette a vasárnapi zárva tartást a kereskedelemben! A vasárnapot már elvették tőlünk, de ha már ezt tették, fizessék meg a családunktól elrabolt időt. Tisztességes bérpótlékot és munkaidő beosztást követelünk!" − írták az esemény Facebook-oldalán.

Körülbelül kétszáz demonstráló gyűlt össze a Honvéd utcában, a minisztérium előtt, hogy kifejezzék nemtetszésüket, hogy a kormány eltörölte a kötelező zárvatartást. A demonstrálók egy Varga Mihálynak címzett petíciót is átadtak a minisztérium egyik alkalmazottjának.

A demonstrálók két legfontosabb üzenete az volt, hogy egyrészt elfogadhatatlan, hogy ilyen váratlanul, egyeztetés és vita nélkül visszavonták a törvényt. Így idejük sem volt felkészülni a változásra. Másrészt, ha már a törvény visszavonásán nem lehet változtatni, legalább azokat a kiegészítő döntéseket ne vonják vissza, amelyek közül az egyik száz százalékos bérpótlékot garantált hétvégére. Ez most visszaállt 50%-ra. Illetve azt is szeretnék elérni, hogy ha már eltörölték a törvényt, legalább havi két szabad vasárnapot garantáljanak a munkavállalóknak.

A demonstráción több felszólaló is volt, volt, aki szerint az egész törvényvisszavonás elfogadhatatlan, volt, aki szerint az új helyzetből kell kihozni a maximumot, ezért módosításokat javasolnak.

Többen arról beszéltek, hogy az elmúlt egy évben a legtöbb helyen belőtték, kicentizték, hogy hány alkalmazottal tudják vinni a hat napot, ez a hirtelen jött plusz egy nap nehéz helyzet elé állítja a vállalkozásokat: vagy plusz embert vesznek fel gyorsan, vagy ha ezt nem tudják meglépni, akkor a már ott dolgozó munkavállalók terhelése lesz sokkal nagyobb.

A tüntetésről videót is készítettünk:

Mi vagyunk a parasztok, akiket leüt a kormány


  • Hírek
  • Hírek