Már húszféle allergén növény pollenje van a levegőben

2016.04.20. 17:05

Számos, tavasszal virágzó fa szórja a pollenjeit, és az elmúlt napokban elkezdődött a pázsitfűfélék és egyes kora nyári gyomok pollenszórása is, írta közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Egyszerre csaknem húszféle allergén növény pollenje fordulhat elő a levegőben.

  • A közlemény szerint a platán virágpora sokfelé magas, esetenként nagyon magas mennyiségben lehet jelen a levegőben.
  • A tölgy pollenkoncentrációja jellemzően közepes-magas, a nagyon magas szintet elsősorban a Dunántúlon érheti el.
  • Megkezdődött a virágos kőris, az eperfafélék és a fenyőfélék pollenszórása is, ezek közül a virágos kőris pollenkoncentrációja helyenként már elérheti a magas, az eperfaféléké pedig a nagyon magas szintet is.
  • A gyertyán, a dió, a juhar, a fűz, a bükk, az ostorfa, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a pázsitfűfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen a levegőben.
  • A nyír pollenszezonja lecsengőben van, pollenkoncentrációja országszerte az alacsony-közepes tartományban alakul.

Az ÁNTSZ szerint a levegőben új allergén növényként jelent meg helyenként nagy mennyiségben a komlógyertyán pollenje. Mivel ez a fa Magyarországon nem jellemző a természetben, pollenje a kertészetileg telepített fákról szóródik.

Az ÁNTSZ szerint a pollenkoncentráció csökkentéséért a kert- illetve a földtulajdonosok is sokat tehetnek, rendszeres fűnyírással, kaszálással javítható a helyzet. A parlagfüvet pedig, amely már megjelent, de még nem virágzik, még könnyű gyökerestől kihúzni a földből.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) aerobiológiai monitorozási hálózatának mérési adatai, az aktuális pollenhelyzet térképes és szöveges formában is folyamatosan nyomon követhető például itt.