Fertőző agyhártyagyulladással vittek kórházba egy diákot

2016.04.21. 20:54 Módosítva: 2016.04.21. 20:58

A Nyugat.hu-nak számolt be egy szülő, hogy egy szombathelyi iskolában, az Oladi Általános Iskolában az a hír terjed, hogy fertőző agyhártyagyulladással vittek kórházba egy diákot. A szülő szerint attól félnek, hogy a gyerekeik is megbetegedhetnek. Az anya szerint az iskola nem tájékoztatta őket a megbetegedésről. „Félnek a szülők! Féltjük a gyerekeinket!” - írta.

Dr. Stánitz Éva tisztifőorvos azt nyilatkozta, valóban történt egy ilyen megbetegedés, a fiút most is a Markusovszky Kórházban kezelik. "Azokkal, akik közvetlen kontaktusba kerültek vele, antibiotikumos kúrát alkalmaztunk. Ez a baktérium csak közelebbi testi kontaktussal, inkább csak az egy háztartásban élők között terjedhet. Tehát az, hogy az iskolatársai egy légtérben tartózkodtak vele, nem jelenthet rájuk veszélyt."

A Neisseria meningitidis baktériummal való megbetegedés okozhat súlyos tüneteket, de csak az arra kifejezetten fogékony személyeknél - tudatta a tisztiorvos. A fertőzés ilyenkor még az agyhártyagyulladás kialakulása előtt okozhat toxikus, sokkos állapotot, aminek súlyos kimenetelei lehetnek, viszont ha ez nem következik be, akkor a fertőzés gyógyítható.