Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Fákat csavart ki, háztetőket rongált meg az ítéletidő

D  VG20160424017
2016.04.24. 20:08

Fákat csavart ki, háztetőket rongált meg az erős, néhol viharos szél vasárnap az ország több megyéjében és a fővárosban. A katasztrófavédelem munkatársainak, elsősorban az ország nyugati felében, több mint 70 helyszínre kellett kivonulniuk - közölte az MTI.

F*ck

A lezuhant faágak több helyen is akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat, illetve áramvezetékeket téptek le. Személyi sérülésről nem kaptak bejelentést. 

Budafokon, a Tőke utcában egy tizenöt méter magas fa dőlt egy villanyoszlopra. A vezetéket áramtalanítani kellett, amíg a tűzoltók leemelték a fát az oszlopról.

Zuglóban, a Rákospatak utcában egy hasonló méretű fa kettéhasadt és kidőlt.

Szentendrén egy fa ágai a magasfeszültségű vezetékhez értek a Petőfi sétány közelében. Mivel a vezeték szikrázott, a 11-es út forgalmát korlátozni kellett, csak egy sávon haladhattak az autók, amíg az áramszolgáltató szakemberei el meg nem oldották a problémát.

Az erős szél Óbudán, a Kiscelli utca egyik buszmegállójában meglazította egy korlát fémborítását, amit a tűzoltóknak kellett rögzíteniük.

A zalai tűzoltóknak vasárnap hajnaltól délig 13 helyszínen kellett beavatkozniuk a szélvihar okozta károk elhárításában, a legtöbb bejelentést Keszthelyről és térségéből kapták.

Kidőlt fa az Időkép olvasójának fotóján, Csóron.
Kidőlt fa az Időkép olvasójának fotóján, Csóron.
Fotó: Hári Csaba / Időkép

Villanyoszlopok

A keszthelyi Vásártéren egy autóra és azzal együtt villanyvezetékre dőlt fát távolítottak el, egy kilencemeletes lakóépület tetejéről a szél által megbontott bádoglemezt is le kellett hozniuk. Az Erzsébet királyné útján garázsra dőlt egy fa, amelyet a villanyvezeték tartott meg, a Szendrey Júlia utcában pedig lakóház tetejét rongálta meg egy nagyobb méretű letört faág. A Zsidi úton egy üzlet bevásárlókocsi-tárolójának tetejét bontotta meg a vihar.

Termetes kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt Zalaszántó és Alsópáhok külterületén, Somogysimonyi és Zalakaros között, illetve a Nagylengyelt Gellénházával összekötő úton, esetenként teljes lezárást okozva. Zalakaroson a Csalogány utcában dőlt ki és zárta el az utat egy fa, Zalaegerszegen egy villanyoszlopot döntött meg, a Jánka-hegyen pedig áramvezetékre dőlt fát kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Kisebb fajta viharkár Kónyon
Kisebb fajta viharkár Kónyon
Fotó: evi740501 / Időkép

A művház teteje

Baranyában főként kidőlt fák akadályozták a közúti közlekedést, leszakadt tartórúd, kitört ablaküveg, továbbá veszélyesen lógó lemezdarabok jelentettek veszélyt a közlekedőkre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint vasárnap reggeltől délig mintegy húsz esetben kellett beavatkozniuk a baranyai tűzoltóknak.

A pécsi Tüskésréti úton egy nagyméretű fa dőlt egy személyautóra, az Athinay úton is kidőlt fa tett kárt két autóban, az Építők útján egy gyökerestől kifordult platánfa dőlt egy garázssorra.

Pécsett a Bartók Béla úton, a Szilágyi Dezső utcában, illetve a 6-os főúton a Hullámfürdőnél, valamint Pellérd és Pécs között, továbbá Ladon is egy-egy kidőlt fa okozott fennakadást a közúti közlekedésben.

Pécsett, a Laskó utcában és Keszü településen is megdőlt fa szakította le az elektromos vezetéket. A Dózsa György utcában telefonkábelt szakított le az erős szél, egy belvárosi társasházról veszélyesen lógó bádoglemezdarabokat távolítottak el a tűzoltók.

Szentlőrincen, a vasútállomáson és a nyílt vasúti pályán is egy-egy kidőlt fa okozott gondot: az utóbbi helyszínen egy tízméteres nyárfa dőlt a vasúti töltésre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkarászon a szél megbontotta a művelődési ház tetőzetét.

Kiöntött a Balaton, embereket mentettek a vízimentők

A viharos erejű szél miatt délelőtt leállították a balatoni kompot, de azóta újra a kiadott menetrend szerint közlekedik Szántód és Tihany között, a Balatoni Hajózási Zrt., a menetrend szerinti hajójáratai, valamint a társaság sétahajói azonban nem közlekednek.

Négy emberrel a fedélzetén, törött kormánnyal hánykolódó vitorlás hajót mentett ma a Vízmentők Magyarországi Szakszolgálatának ügyelete. A VMSZ központját kora délután riasztották azzal, hogy egy vitorlás a rajta levő emberekkel bajba került. A vízmentők ügyeletes mentő csapata a Rupert mentőhajóval indult a megjelölt helyszínre, ahol rövid kutatás után rátaláltak az irányíthatatlanná vált hajóra és a fedélzetén levő négy emberre. A hajót rövid idő alatt vontára vették és az anyakikötőjébe vontatták.

A Balatonnál viharos erejű szelet mértek vasárap, több helyen 100 km/h óra feletti sebességet, a legmagasabb 117 km/h volt, Balatonfenyvesen ki is önött a medréből a tó.