Van bújtatottabb része is a Matolcsy-rokonok családi bizniszének

2016.04.25. 16:52
Az MNB alapítványai néhány hónappal a megalapítása után rátaláltak a Raw Development nevű kft-re, és egy év alatt nagyjából 100 millió forintnyi megrendelést bíztak rá a legfontosabb MNB-s ingatanprojektek menedzselése céljából. A szerencsében közrejátszhatott, hogy a céget Matolcsy unokatestvérének és az egyik MNB-alapítványt igazgató feleségének ingatlancége alapította.

Az MNB alapítványi pénzköltéseinek első áldozata a Vs.hu lett. A internetes lap szerkesztőségének jelentős része hétfőn felmondott, miután kiderült, hogy az újságot kiadó New Wave Production Kft. a jegybankos alapítványoktól különböző támogatások címén több mint 610 millió forintot kapott. Az Origót is felvásárló cég mögött a sajtó évek óta Szemerey Tamást, Matolcsy unokatestvérét sejtette, ám ezt az érintett hétfőn délután, több nappal a botrány kirobbanása után cáfolta.

Szemerey a Bankonzult Kft. keresztül is jól járt. Párhuzamosan öt MNB-alapítvány is megrendelte ugyanazt a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című elemzést. Ez havi 750 ezer forintot hozott alapítványonként.

Na és akkor még ott van az alapítványok legnagyobb pénznyelője, az ingatlanfejlesztés: a Szemerey-közeli érdekeltségek ebből sem maradtak ki.

mnb.png

A Magyar Nemzeti Bank legnagyobb, Pallas Athéné Domus Animae (PADA) nevű alapítványa 2014-ben 11,2 millió euróért, vagyis 3,4 milliárd forintért vette meg a Hatvany (vagy Lónyay-Hatvany néven ismert) villát a Budapanoráma Kft.-től. Ezt a Várbeli Csónak utcai, dunai szuperpanorámás villát pár éve kezdték az eredetit idéző módon újraépíteni a háborúban megsemmisült eredeti Ybl-épület helyén, ám befejezni nem sikerült.

A főváros talán legexkluzívabb ingatlanát kezelő PADA vezetésébe Szemerey felesége is bekerült. Az alapítvány személyzeti adatait felsoroló listáján egy ideig Szemerey Tamásnéként, majd később a kevésbé egyértelmű Szemerey Gabriella néven szerepelt az igazgatói poszton, ezért a sajtó többnyire csak Matolcsy-rokonként hivatkozott rá.

A PADA 2015. február 1-től a Raw Development Beruházásszervező és Mérnöki Szolgáltató Kft.-t szerződtette az Ybl-Hatvany villa, új nevén a Villa Budapest ingatlan befejező munkáinál az alapítvány képviseletére, a projektmenedzseri feladatok ellátására. A cég idén március 31-ig több mint 60 millió forintot kapott a megbízásért, augusztusig pedig további 15 millió jár neki, holott a cég nemhogy ilyen kaliberű munkákat, de semmilyen referenciát sem tudott felmutatni. 

A Raw Developmentet alig néhány hónappal a munkák kezdete előtt, 2014 novemberében hozták létre. Egyedüli tulajdonosa az a Lakásépítő T.2-Invest Ingatlanforgalmazó Kft., amelyet 2001-es alapítása óta Szemerey Tamás és egy másik cégen keresztül felesége is tulajdonolt egészen 2013 végéig.

A Raw Developement azonban nemcsak a villaberuházásban kapott kulcsszerepet. Öt alapítvány (PADA, PA Domus Scientiae Alapítvány, PA Geopolitikai Alapítvány, PA Domus Mentis Alapítvány, PA Domus Innovationis Alapítvány) közösen fizet a cégnek 13,5 milliót az alapítványok által 890 millióért megszerzett hathektáros MÁV-üdülő építészeti újrafogalmazásáért és a projekt irányításáért. 

Ez az az ingatlan, ami az év elején összeugrasztotta a fideszes vezetésű Balatonkenesét és a településtől elszakadt Balatonakarattyát. Akarattya polgármestere ugyanis Matolcsy Gyöngyi, az MNB-elnök felesége, így nem meglepő módon a település magáénak tartja a MÁV-ingatlant, a kenesei önkormányzat szerint viszont továbbra is hozzájuk tartozik.

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) külön is szerződött a Raw Developementtel. Ez az alapítvány az Úri u. 72. alatt található épület felújítási, tetőtér-beépítési projektjét bízta az új cégre, amiért 2015 júniusa óta 25 milliót fizettek ki.  • Tippek
  • Bankszámla