Alázat, szolgálat, mi? Kósa Lajos magát se veszi komolyan

D KOS20160226020
2016.04.27. 07:50

Más újságírók mellett kedden az Index két munkatársát is kitiltották a Parlamentből, amiért nem csak a számukra nagyvonalúan engedélyezett, ám a kormánypárti politikusok zöme által messze elkerült rövid folyosórészen merészelték kérdésekkel zaklatni a kegyelmes képviselő urakat. A médiamunkások felháborító üzelmeivel egy időben a felsőházi ülésteremben a kormány épp saját magát ünnepelte az ötéves Alaptörvény egyoldalú elfogadása miatt, mely dokumentumban egyebek mellett ez olvasható:

Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

E rövid hangulatkeltő bevezető után tekintsük meg, miként viszonyul derék kormánypárti képviselőink zöme az újságírókhoz, amikor azoknak mégis sikerül őket elcsípni a kamerák számára kijelölt folyosószakaszon:

Most pedig idézzük fel, hogy a 2014-es önkormányzati választás után Kósa Lajos, a Fidesz akkori ügyvezető igazgatója (ma frakcióvezetője) milyen intelmeket fogalmazott meg párttársainak egy politikai nagygyűlésen:

  • Ott, ahol nem voltunk alázatosak, ahol nem szolgálatnak fogtuk fel azt a bizalmat, amit kaptunk, hanem valahogy máshogy, nem jól éltünk vele, ott vesztettünk. (07.33)
  • És csak azt tudom kérni mindenkitől, csak azt tudom javasolni mindenkinek, nagyon komoly ez a tanúság: alázat, szolgálat, szerénység, munka. Így lehet a választók bizalmát megőrizni. (08.11)
  • Ha valakit megválasztanak polgármesternek, képviselőnek, a 2-es portásnak is előre köszönünk. Nagyon fontos. Mindenkinek megállunk az utcán, piacon, akármilyen fárasztó. 16 évig voltam polgármester, tudom, hogy a piacon egy kiló krumpli vásárlása az másfél óra. De ez egy ilyen munka! (08.37) 
  • Szerénység, alázat, munka. Csak ezt tudom kérni tőletek. (09.47) 

Borítókép: MTI / Koszticsák Szilárd