A Várkerület nem akarja megkopasztani a Várban építkező kormánycéget

2016.04.28. 12:40
Nagyon nagylelkűen támogatja a kormányzati építkezést a fideszes vezetésű I. kerületi önkormányzat. A polgármester 75 milliós biztos bevételtől is szívesen eltekint, csak hogy zökkenőmentesen épülhessen a Miniszterelnökség budai Várba tervezett új épülete.

Veres Dávid, a Demokratikus Koalíció I. kerületi képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy egy pályáztatás nélkül kiválasztott cég kérésére a budavári önkormányzat azt tervezi, hogy 25 százalékkal mérsékeli az építési terület után fizetendő közterület-foglalási díjat.

A Miniszterelnökség építése miatt a Színház utcát 2017 novemberéig, 623 napra zárnák le. A Confektor Kft.-nek ezért összesen 302 millió forintot kellene befizetnie a kerület kasszájába.

Nagy Gábor Tamás polgármester azonban támogatta a cég kérését, és javaslatát a fideszes többségű városfejlesztési bizottság is jóváhagyta, így a cégnek 75 millió forinttal csökkent a díja.

„Pofátlanság, hogy a miniszterelnök által kiválasztott cégek az ország legértékesebb köztereit használják, és emellett az önkormányzattal fizettetik meg ezen költségeiket. A DK felszólítja a fideszeseket, hogy legalább a közterületet ne kótyavetyéljék el!” – mondta a képviselő.

Veres Dávid összehasonlításként kiemelte, hogy a Kosztolányi Dezső Gimnázium salétromos edzőtermének hónapok óta húzódó felújítása 20 millió forintba kerülne, ha a kerület ennyire jól áll, hogy le tud mondani 75 millió forintról, akkor miért nem fordít pénzt a diákok egészségére.

Arra nem tért ki, van-e tudomása róla, hogy a beruházó Miniszterelnökség eleve a kedvezményes területfoglalási árat fizeti-e meg a vállalkozási díj részeként a kivitelezőknek – más szóval a kedvezményt a kerület az adófizetőknek vagy a Confektor Kft.-nek adta-e.