Lázár cáfolta, hogy a TEK hozta haza Orbán fiát Afrikából

MZS 1707
2016.04.28. 06:54 Módosítva: 2016.04.28. 16:54
Az Index információi szerint a Terrorelhárítási Központ munkatársai hozták vissza Budapestre Orbán Viktor miniszterelnök fiát, Gáspárt, amikor kiderült, hogy csatlakozott egy keresztény segélyszervezethez, és Kelet-Afrikába utazott.

Helyreigazítás: 2016 április 28-án 6:54-kor megjelent "A TEK hozta haza Orbán fiát Afrikából" című cikkünkben foglalt állítást a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelműen cáfolta.

A cikkben foglalt állítást nem ellenőriztük elég alaposan, és az a kormányzati cáfolat szerint valótlan volt . Az információt, miszerint a TEK hozta volna haza Orbán Gáspárt, igyekeztünk körültekintően körbejárni, és megkérdeztük az érintett hivatalos szerveket. Ám hibáztunk, amikor az információt tényként kezeltük, miután a TEK-nek és a miniszterelnök szóvivőjének elküldött kérdéseinkben foglalt állításokra a válaszokban nem érkezett cáfolat. A hibáért az érintettek és olvasóink elnézést kérjük.  

Orbán Gáspár 2014-ben hagyta abba a hivatásos futballt. Az akkor 22 éves focista, aki addig a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia igazolt játékosa volt, még a visszavonulásról szóló hír bejelenése előtt elutazott Magyarországról.

Májusban Ugandában tűnt fel.

Jézus Krisztust ismerte meg

A hazai sajtó az Empower a Child nevű keresztény segélyszervezet Facebook-oldalán megjelent beszámolóból értesült a miniszterelnök második legidősebb gyermekének új, önkéntes munkájáról.

Az angol nyelvű beszámoló szerint Orbán Gáspár

egy egykori profi focista, aki felhagyott a hivatásával, amikor Isten az ő királyságát hívta szolgálni,

ami ebben az esetben azt jelentette, hogy nem Felcsúton játszott, hanem Ugandában tanított focizni gyerekeket.

Orbán Gáspár nemrég a Golgota Rádiónak nyilatkozott is az Afrikában töltött időszakról, és azt állította, hogy

ott találkozott Jézus Krisztussal úgy, ahogy azóta ismeri őt.

Egy megbízható forrás az Indexet arról tájékoztatta, hogy a keresztény környezet ellenére itthon mégsem lelkesedtek annyira azért, hogy a miniszterelnök gyermeke egy komoly biztonsági kockázatot jelentő országban tartózkodik mindenféle személyi védelem nélkül. Ezért érte küldték a miniszterelnök személyi védelmét is ellátó Terrorelhárítási Központ (TEK) embereit.

Uganda, fokozott biztonsági kockázat

Az Index megkereste a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztályát, hogy pontosabb információkat kapjon az akcióról. A következőt levelet írtuk:

„Az Index nemrégiben azt az információt kapta, hogy a TEK is közreműködött a miniszterelnök fiának egy afrikai veszélyzónából való kimentésében. Információink szerint Orbán Gáspár egy brit segélyszervezettel utazott Afrikába, de erről a magyar biztonsági szerveket nem értesítette, ezért az esetleges kockázatokat elkerülendő végül hazahozták őt. Kérdésünk az, hogy honnan és mikor hozta haza a TEK Orbán Gáspárt?″

A TEK néhány nappal később csupán egymondatos választ küldött kérdéseinkre. A terrorelhárítók nem cáfolták az értesülést. Ehelyett annyit közöltek, hogy a szervezet „a jogszabályban meghatározottak szerint a legfőbb ügyész és a miniszterelnök védelmét látja el”.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pedig érdeklődésünkre annyit mondott, hogy az iroda ebben az ügyben semmilyen módon nem illetékes.

Orbán Viktor és Orbán Gáspár 2014. július 13-án már egymás mellett ült a futball világbajnokság döntőjén Rio de Janeiróban, a Maracanã Stadion díszpáholyában.

A Külügyminisztérium honlapján található utazási tájékoztató szerint Uganda turisztikai szempontból veszélyes helynek minősül: egyes részeit a fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába sorolták, a fennmaradó területek pedig „csak” a nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába tartoznak.

Az ugandai segélyszervezet nem válaszolt a megkeresésre. Orbán Gáspárral több csatornán is próbáltunk kapcsolatba lépni, de nem sikerült elérni.