Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Vörösmarty, Csoóri Sándor és Tamási Áron a magyarérettségi második felében

DBOGI20160502011
2016.05.02. 06:00 Módosítva: 2016.05.02. 12:15

Hétfő reggel a középszintű magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődött az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka, összesen 112 ezren adnak számot tudásukról.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

Az eduline.hu információi szerint

Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük a diákoknak

a magyarérettségi első részében, és 

Vörösmarty Mihály, Illyés Gyula, Csoóri Sándor és Tamási Áron művei

 szerepelnek a magyarérettségi második felében.

Moravcsik Gyula (1892-1972) Kossuth-díjas bizantológus, először gimnáziumi, majd egyetemi tanár volt. Az érettségiben feladott művét 1942-ben adták ki, a könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik Gyula azok fennmaradásának körülményeit vizsgálja. A feladat a szöveggel kapcsolatos kérdésekre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

Moravcsik Gyula könyve és az író portréja.
Moravcsik Gyula könyve és az író portréja.

A diákok először a szövegértési feladatokat oldották meg, és miután beadták ezeket a feladatlapokat, 9 órakor kezdhették meg a a szövegalkotási feladatlap kitöltését. 

Ebben a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet (műelemzés, összehasonlító műelemzés és érvelés van a választható feladattípusok között). A szövegalkotás során idén ebből a három lehetőségből választhatnak a diákok:

  • Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellájának elemzése
  • Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című műveinek összehasonlítása
A képre kattintva mindkét verset elolvashatja.
A képre kattintva mindkét verset elolvashatja.
  • érvelés Csoóri Sándor Nomád naplójából című művének szövegrészlete alapján.

Tamási Áron: Szerencsés Gyurka (részlet): Volt egyszer egy ember s egy felesége neki. Annyira mentek ketten, hogy rendes időben egy gyermekük született. Úgy hívták, Gyurka. Jóféle gyermek volt Gyurka. Példája a bölcseknek már zsenge korában. Kicsivel beérte s kézen-közön felnőtt. Magához való ésszel is rendelkezett. A dolgot nem szerette, igaz; de ezt Isten akarata szerint, az apjától örökölte. Addig s addig, hogy legény lett belőle.Vándorlásra adta magát. De csak akkor látta meg, hogy milyen a világ. Az egyik háztól ugyanis elküldték, a másiknál nem adtak neki enni, a harmadiktól dologgal riasztották el. Valami vén székellyel találkozott egyszer. - Hó! - mondta neki kurtán, mert fárasztotta a sok beszéd.

A diák által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó. Ebben a cikkünkben magyartanárokat kérdeztünk, akik alapvetően könnyűnek ítélték az idei feladatsort.

A magyar nyelv és irodalom tárgy emelt szintű írásbeli vizsgája szintén ma van, és az is összesen 240 perces. Az írásbeli egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze.

A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi és az irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék. A három szövegalkotási feladat különböző témákról adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő.

Az írásbeli feladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is lehet helyesírási szótárt használni, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Az érettségik kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.