Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ömlött a szar a Dunába Szentendrénél

2016.05.03. 12:04

Facebookra került ki egy tegnap készült fotó, amin az látszik, hogy szennyvíz ömlik a Dunába Szentendrénél. A poszt szerint május 2-án 17:15-től 17:40-ig tartott a dolog. A posztoló azt írja, „ismét fekália és szennyvíz ömlik a Dunába. Ismételten, sokadjára. Az alábbit küldtem el városunk polgármesterének és jegyzőjének".

Ismételten, mivel a posztból, a polgármesternek elküldött leveléből kiderül, ugyanez történt tavaly, illetve idén februárban is: a Dunakorzó 18. alatti csatorna kiömlőből szennyvíz folyik a folyóba.

Az akkori megkeresésükre a polgármester azt a választ küldte − amit a Társaság az Élhető Szentendréért Facebook-oldalán tudnak elolvasni −, hogy az átemelőtelep rekonstrukciója közben kialakult üzemzavarokat az ideiglenes szivattyúk, illetve azok meghibásodása okozta, amelyeken megpróbálnak túl lenni minél hamarabb, de néha elkerülhetetlen, hogy így is szennyvíz folyik a Dunába. Azonban több üzemzavar a jövőben nem várható, már csak finomhangolnak.

A posztoló azt írja, akkor személyesen azt mondták neki a hivatal emberei, hogy „a kiömlőn legfeljebb csapadékvíz fog néha távozni (nem szennyvíz), ha a méretezést meghaladó csapadék hullik városunkra". Ehhez képest most mégis ez történik, ráadásul nem is volt nagyobb csapadék.

„Mivel idén hivatalos szabad strandot nyit Szentendre néhány száz méterrel délebbre ettől a kiömlőtől, a Postás Strandon, ezért ilyen szennyezés, fekália egyszerűen nem kerülhet bele a Dunába. Egyszer sem. Véletlenül sem. Soha" - teszi hozzá a posztoló.