Terrorellenes csomag: a kormány elfogad két MSZP-s javaslatot

2016.05.04. 17:45

Támogatta a kormány két parlamenti bizottságban az MSZP két törvénymódosító javaslatát a terrorellenes csomagban.

Eszerint a terrorveszélyhelyzet esetén nem volnának betiltható miniszteri rendelettel a tömegrendezvények – ahogyan azt jelenleg a kormány javasolná 2-es vagy annál magasabb terrorfokozati szint esetére – hanem inkább kiszélesítenék a rendőrség jogköreit, hogy felléphessenek a terrorcselekmények megelőzésére, következményeik elhárítására.

Ennek alapján a rendőrség 

  • a terrorcselekmény hatásterületén a nyilvános intézmények működését felfüggeszthetné
  • a rendezvényeket félbeszakíthatná

Igaz, a szocialisták térben és időben is korlátoznák a kiemelt biztonsági intézkedések alkalmazhatóságát, így azokat a rendőrség csak a terrorveszélynek kitett településeken és legfeljebb 72 óráig alkalmazhatja, ami szükség esetén további három nappal lenne meghosszabbítható.

Az MSZP javaslatát az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága után a honvédelmi bizottság is támogatta szerdán. A honvédelmi bizottság ülésén a független Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa egyedüliként tartózkodott, majd közölte, a belügyminiszter eredeti, "szuper titkosszolgálatot létrehozó" javaslatával sem értenek egyet, így a módosítást sem támogatják.

Április végén a kormány még egyeztetett az ellenzéki frakciókkal a csomagról, azon azonban csak a Jobbik és az LMP vett részt, az MSZP elutasította a részvételt. Az alkotmánymódosítással járó törvénycsomag elfogadásához kétharmados többség kell, így a Fidesznek szüksége van az ellenzék valamely frakciójának támogatására.

Az LMP társelnök-frakcióvezetője a találkozó után megfelelő tárgyalási alapnak nevezte a kialakított szöveget, amely az LMP több javaslatát is befogadta. Schiffer András szerint így „már nincs arról szó, hogy a törvénycsomag parlamenti felhatalmazással vagy anélkül totális jogkorlátozást tenne lehetővé a kormány számára.”

Ugyanakkor szerinte a csomag semmiképp sem fogadható el addig, amíg a szolgálatok, a belügyi és a honvédelmi tárca nem mutatja be, hogy milyen biztonsági kockázatokat rejt a jelenlegi szabályozás, amelyek miatt indokolt az új törvénycsomag.

Pintér Sándor belügyminiszter április 19-én nyújtotta be az Országgyűlésnek több mint húsz jogszabály módosítását tartalmazó terrorellenes javaslatcsomagját. Ennek egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEKK) a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik majd tovább. Egy másik pontjában a javaslat a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozásáról rendelkezik. A rendőrségről szóló törvény módosításai között kiterjesztik a terrorizmust elhárító szerv feladatkörét is, így a TEK a jövőben a védett személyekhez kapcsolódó személyvédelmen túl kijelölt létesítményvédelmi feladatok ellátására is jogosult lesz.