A pápai Tapolca-patakban víz helyett élénkvörös vér folyt – tudtuk meg egy helyi olvasónktól szerdán, aki képeket is küldött az esetről. Állítása szerint nem ez volt az első alkalom, hogy a sertésfeldolgozással foglalkozó pápai húsgyár a szennyező és gusztustalan anyagot a helyi patakba engedi, ezt többször jelezték a cégnek és a helyi önkormányzatnak is, de nem kaptak segítséget.
Az ügy kapcsán megkerestük a húsüzemet üzemeltető Pápai Hús Kft.-t is, ahonnan csütörtökön azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a technológia szennyvíz vezeték eldugulása okozta a problémát.
„Miután a munkából hazafelé tartó dolgozónk 14 óra után jelezte a patak állapotát, azonnal megkerestük az átfolyás helyét, melyet a dugulás miatt az aknából feltörő véres víz okozott. A dugulást saját magasnyomású mosó gépkocsinkkal elhárítottuk, és ezzel egyidejűleg az üzemből kimenő csapadékvíz csatornába nagy mennyiségű tiszta vizet vezettünk a szennyeződés hígítása és a csatorna átmosása céljából” – közölték velünk a cég illetékesei.
Levelükben elismerték, hogy korábban is került már vér a Tapolca-patakba, azonban arról nem ez a meghibásodás tehetett. Az eddigi esetek miatt a hatóságok már figyelmeztették a Pápai Hús Kft-t.
A cég arra kér mindenkit, aki a jövőben hasonló problémával találkozik, hogy jelezze azt feléjük. Így minél hamarabb elkezdhetik a hibaelhárítást.
A pápai húsfeldolgozó cég az elmúlt években a csődhelyzet elől menekült. 2014-ben a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette át.