Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Orbán Viktor: Ez lórúgás Brüsszeltől, gyomorszájra mért ütés!

2016.05.06. 08:20

Elsősorban a menekülthelyzetről, a kvótás népszavazásról és az EU menekültügyi javaslatairól beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

A népszavazás nem jogi vita

A miniszterelnök üdvözölte, hogy a Kúria úgy döntött, lehet népszavazást tartani a menekültügyi kvótáról, és úgy látja: „a népszavazás a kvótáról nem jogi vita”. Szerinte azért kell az egész népszavazás, hogy Brüsszelt meg tudják állítani.

A népszavazás eredménye a jövőre nézve tartalmaz kötelezettséget. A múltat a bíróságon próbálják rendezni, a jövőt pedig a népszavazással alakítják – mondta a kormányfő. Orbán kijelentette, azt várja, hogy a baloldal sorakozzon fel a népszavazás mögött. 

Lórúgás a 250 ezres javaslat

Orbán megismételte a korábbi gondolatait arról, hogy hibás a brüsszeli menekültügyi politika. Szerinte először a határokat kellene megvédeni, és a menekülttáborokat az EU határain kívül kell fenntartani. A migránsokról azt mondta:

kívül kell tartani őket! Az, hogy bent vannak, és itt várják a döntést, elfogadhatatlan!

Brüsszel legújabb javaslatáról is beszélt, miszerint azoknak az országoknak, amelyek nem fogadnak be menekülteket a kvóta szerint, migránsonként 250 ezer eurót kell fizetniük. Orbán erről azt mondta: 

Egy gyomorszájra mért ütéssel ér fel, lórúgás! A felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni!

Orbán kiemelte, hogy ez a 250 ezer euró negyvenévi átlagkereset Magyarországon. „Hallottam már csacskaságot, de ez engem is meglepett” – mondta Orbán. A 250 ezer eurós büntetésnél erősebb propaganda az Európai Unió ellen Orbán szerint még nem volt.

Orbán Brüsszelről ilyen megjegyzéseket is tett: „Mi európai módon viselkedünk, ők nem viselkednek európai módon.” Illetve: Az európai nemzetek jól vannak, csak Brüsszel működik rosszul. A brüsszeli vezetők szerinte egy elefántcsonttoronyban ülnek a világtól elszigetelve, nem is ismerik a valóságot, fogalmuk nincs, miről beszélnek.

Orbánt megkérdezték Javier Solana volt NATO-főtitkár minap elhangzott véleményéről is. Solana azt mondta, hogy ha Magyarország ma jelentkezne az EU-ba, nem vennék fel. Orbán ennyit mondott Solanáról:

ez egy öreg kommunista.

A második nyugdíjemelés

Orbán az interjú végén beszélt a költségvetésről is, amelyet szerinte a nyugdíjasok is magukénak érezhetnek. Szerinte a kormány 2010-ben között egy szerződést a nyugdíjasokkal, amelyben vállalta, hogy a nyugdíjak értékét megőrzi. „A 2010 előtt folyamatosan csonkolták a nyugdíjakat, ezt a folyamatot akartuk megállítani, ez sikerült is.” Orbán szerint a 0,9 százalékos emelés mellett van egy második nyugdíjemelés” is, a megélhetési költségek mérséklése, vagyis az élelmiszerek áfájának csökkentése.

Orbán a következő évi élettervnek nevezte a 2017-es költségvetést, amely szerinte a polgári fejlődés irányába mutat, és mindenki léphet általa egyet előre.

Az egészségüggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: az egészségügyi költségvetés valójában nem az egészségügy költségvetése”, hanem a gyógyításé. Ugyanis az egészségünkre többet költünk, mint az egészségügyi kiadásokban szereplő tételek”, mivel például a sport, a mindennapos testnevelés és az életformát elősegítő” beruházások az egészségmegőrzést is szolgálják. Vagyis egy átfogóbb szemlélet esetén ezeket nyugodtan besorolhatjuk az egészségügyi kiadások közé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?