A pünkösdi lángnyelvekből is esni fog az eső a hosszú hétvégén

2016.05.12. 17:44

Viharos szél, eleredő, abbamaradó és újból eleredő rövid esőzés, 12-18 fokos hőmérséklet – ilyeneket ír az MTI a hétvége időjárásáról az Országos Meteorológiai Szolgálat alapján. A péntek esővel indul, eleinte csak néhány, de délre már az ország legtöbb pontján ázni fognak az emberek, néhol jégeső is előfordulhat.  A délen lakók erős szelet, viharos széllökéseket is kapnak, de a Dunántúl északnyugati részein sem lesz kellemes az időjárás, ott lesznek az országos minimumok, akár 10 fokig is lehűlhet a levegő. A maximumok 16 és 22 fok között lesznek.

Szombaton beborult szürke ég és erős szél lesz országszerte, néhány helyen rövidebb időre elered az eső, a Dunántúlon többször is, de a szétázástól ott sem kell tartani, hamar eláll. A legalacsonyabb hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb hőmérséklet 16 és 21 fok között valószínű. Vasárnap reggel többfelé eshet, délután már csak délen és keleten lehet erre számítani. Persze a szél vasárnap is végig fújni fog. A minimum hőmérséklet 7 és 13, a maximum hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul.

A pünkösdi hosszú hétvégén a Szentlélek lángnyelvekben testet öltött kiáradását ünnepeljük, ennek örömére három nap szürkeség után a nap is kisüt és beragyogja pünkösd hétfőjét, de a hideg, a szél és a rövid záporok maradnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 3 és 8 fok között, a nappali maximum pedig 13 és 18 fok között mozog majd.