Jolán
2 °C
4 °C

Megszülte a válaszát az MSZP a kormány népszavazására: távolmaradás

2016.05.12. 12:29
Az MSZP-nek jobb programja is lesz, mint részt venni egy bohócnépszavazáson - ez a szocialisták tömör válasza arra, mit kezdenek a kormány kvótaügyi népszavazásával. Azt ígérik, összegyűjtik az aláírásokat a saját népszavazásaikhoz, és arról fognak beszélni inkább.

Múlt héten hagyta jóvá a Kúria, hogy lehet népszavazást tartani a betelepítési kvótáról, a parlament pedig ezen a héten meg is szavazta, hogy kiírják a népszavazást. Rogán Antal miniszter szerint szeptember végén, október elején szavazhatunk erről a kérdésről:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A dolog kényelmetlen helyzetbe hozta az ellenzéket, hiszen a kutatások alapján a túlnyomó többség a nemet, vagyis a kormány álláspontját támogatja. A Jobbik korábban maga akart népszavazást erről, így nyilván a párt a nem mellett fog kampányolni, míg a DK és az Együtt azonnal bejelentette a bojkottot.

Az MSZP megpróbálta a héten, hogy összekössék ezt a kérdést a saját kérdéseikkel (földügy és 2 milliós bérplafon), és három népszavazást tartsanak egyszerre. Ezt a parlament tárgysorozatba se vette, így az MSZP-nek arra kellett keresnie a választ, mit kezd az őszi kvótás népszavazással. Az MSZP elnöksége szerdán erről vitatkozott, és információink szerint meg is találta a választ.

A kormány kérdése álkérdés, értelmetlen. Mindegy, elmegy-e az ember szavazni. Több, mint bojkott kell.

Vagyis az MSZP-sek majd azt próbálják elmagyarázni az embereknek, hogy mindenki egyetért azzal, hogy meg kell őrizni az ország szuverenitását, de nincs valódi tétje a szavazásnak. Az EU-t ugyanis semmire nem kötelezi a voksolás eredménye. "Ez a népszavazás nem a kvótáról, a menekültekről szól, hanem a hatalom megőrzéséről, nem kell ehhez asszisztálni" - mondta egy MSZP-s.

Távolmaradás, de másképp

A szocialisták szerint ez nem ugyanaz a válasz, mint a Gyurcsány Ferenc-féle bojkott, mert nem tartják illegitimnek, hogy népszavazáson kérdezzék meg az embereket. Viszont az MSZP-sek is arról fognak beszélni, hogy a legbölcsebb döntés a távolmaradás.

Nem akarjuk a kötelező kvótát mi sem, de jobb programunk is lesz egy bohócnépszavazásnál

- fogalmazta meg egy MSZP-s tömören a párt álláspontját.

Tóbiás József, az MSZP elnöke a kérdésünkre azt mondta, hogy a párt úgy döntött, "nemet mondunk a Fidesz álkérdésére, igent mondunk a valódi kérdésekre". Vagyis a párt a saját népszavazási kérdéseiről fog beszélni akkor is, ha a kvótáról kérdezik őket.

Tóbiás szerint jól halad az aláírásgyűjtés, és az MSZP össze fogja gyűjteni a népszavazáshoz szükséges számú 200 ezer aláírást. Vagyis ha nem is a kvótás szavazással egy időben, de "lehet majd valódi kérdésekről is voksolni".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?