Kövér: A gyermekvállalás erkölcsi érték, nem csak az anyagiaktól függ

2016.05.19. 17:22

A gyermekvállalás erkölcsi érték és nem csak az anyagiak meglététől függ – mondta Kövér László. Az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén arról beszélt, hogy társadalmi szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a gyermekvállalást erkölcsi értéknek tekintsék az emberek Magyarországon.

Az európai civilizációs körbe tartozó népeknek a sorsa múlik azon, hogy megfelelően a helyére tudják-e tenni a család intézményét

– idézte a házelnököt az MTI.

Fűrész Tünde, az Emmi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a népesedés, a demográfia ügye hosszú távon egyik fontos meghatározó eleme a fenntartható fejlődésnek. Magyarország népessége 35 éve csökken, most több mint 800 ezerrel élnek kevesebben az országban, mint 35 éve. A népesség fogyása nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára jellemző folyamat.

A magyar társadalom idősödő, a 2001-es és a 2011-es népszámlálás közötti időszakban a 60 év felettiek száma 12 százalékkal nőtt. Ehhez képest a 14 év alatti korosztály létszáma 14 százalékkal csökkent. Eközben a születéskor várható élettartam folyamatosan emelkedik, évente 2-3 hónappal. (A magyar adat így is a legrosszabb a visegrádi országok között, derül ki a WHO legújabb statisztikáiból – bővebben erről itt olvashat.)

A születések száma 2014-ben 3,2 százalékkal emelkedett, míg tavaly 0,2 százalékkal született több (91700) gyerek, mint az előző évben. Az idei első két hónapban is nőtt a születések száma az országban – mondta a helyettes államtitkár, aki ezt nagy eredménynek tartja annak fényében, hogy a szülőképes nők, illetve a gyerekvállalási korban lévő párok száma folyamatosan csökken. A teljes termékenységi arányszám – ez azt mutatja meg, hogy egy nőnek hány gyereke születik – 2015-re 1,44-re emelkedett a 2010-es 1,26-ról, ami a gyermekvállalási kedv emelkedését mutatja – mondta Fűrész Tünde.