Elfogadták a bevándorlással foglalkozó uniós zárónyilatkozatot

2016.05.23. 23:14 Módosítva: 2016.05.23. 23:21

Magyarország támogatja az uniós külügyminiszterek által tárgyalt, a migrációs válság megoldására megfogalmazott uniós zárónyilatkozatot, mert valamennyi magyar javaslat belekerült - írja az MTI Szijjártó Péter hétfő esti, az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Schengen 2.0 javaslatcsomagja is bekerült az elfogadott nyilatkozatba, amely kimondja, hogy a minisztereket tömörítő tanács tovább tanulmányozza a kezdeményezést. Az uniós külügyminiszterek elfogadták azt a magyar javaslatot, amely szerint meg kell kezdeni annak a vizsgálatát, hogy a hot spotokat - az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat - az unió határain kívül hozzák létre. Ennek célja az lenne, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult az Európai Unió területére lépni.

Miután a visszafogadási mechanizmus nem a vártnak megfelelően működik, ezzel a javaslattal megelőzhető az, hogy valaki az unió területére lépjen. A származási és tranzitországokkal történő együttműködés pedig arra is kiterjedhet, hogy már az adott országban megállapítható, hogy ki jogosult nemzetközi védelemre. Ezzel életeket lehet menteni, mert ha a döntés már az unió területén kívül megszületik, akkor emberek tízezrei nem vágnak neki a tengeri útnak Szijjártó szerint.  

A miniszter elmondta azt is, hogy a határvédelem kérdése is bekerült a nyilatkozatba, amely szavatolja Európa és az európai emberek biztonságát, továbbá magyar javaslatra Törökország, Jordánia és Libanon mellett Irak északi, kurd területének megsegítése is, ahol menekültek százezreit látják el.

Szijjártó szerint az uniós külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy hosszú távon a migrációs nyomás növekedésére lehet számítani, mert Európa környékén 30-35 millió olyan ember él, akik az élethelyzetükből adódóan úgy dönthetnek, elhagyják hazájukat. A tárcavezető úgy véli, bevándorlási válság összetettsége miatt összetett intézkedésekre van szükség, amelyek fókuszában az Európára nehezedő nyomás csökkentése kell álljon.