Szilvia
5 °C
16 °C

Lázár: Nem sértenek törvényt, de antidemokratikusak a Soros által támogatott szervezetek

2016.05.26. 15:47 Módosítva: 2016-05-26 15:52:13

Az 51. kormányinfó az előzőhöz hasonlóan ismét fergeteges Sorosozásba fulladt, csak úgy záporoztak Lázár Jánosra és Kovács Zoltánra a milliárdos üzletembert érintő kérdések. 

Az indexes Dezső András a titkosszolgálatok Soros, és az általa támogatott alapítványok, civil szervezetek utáni szaglászásáról érdeklődött a Miniszterelnökséget vezető miniszternél. A kérdés arra irányult, milyen alapon vizsgálódnak a magyar titkosszolgálatok Soros után, aki tulajdonképpen magánszemély, a titkosszolgálatok feladata pedig a törvény szerint az lenne, hogy más titkosszolgálatok nemzetbiztonságot érintő tevékenységeit felderítsék.

Lázár válaszában közölte, hogy a titkosszolgálatok (Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal) feladata minden körülmények között megvédeni az országot, akár magánszemélyek manipulációi ellen, amennyiben azok az ország biztonságát fenyegetik. Szerinte a törvény lehetőséget teremt erre, és indok is van rá bőven, erre példának az Egyesült Királyságot hozta fel.

Kérdezze meg Nagy-Britanniát, árthat-e egy magánember egy országnak.

mondta a Sorosnak tulajdonított fontbedöntésre utalva. 

Munkatársunk azt is megkérdezte, követtek-e el valamilyen törvénysértést a Soroshoz köthető szervezetek, erre azonban Lázár csak később, a Népszabadság ugyanerre irányuló kérdése után ismerte el, hogy ilyesmiről nincs szó. Ettől függetlenül a miniszter szerint indokolt, hogy a szervezetekre ráálltak a titkosszolgálatok, Soros ugyanis korábban kijelentette, hogy Orbán Viktor kormányának "direkt ellenzékeként" kíván működni, és a civileken keresztül próbálja érvényesíteni akaratát Magyarországon. Lázár úgy véli, ez egy antidemokratikus gyakorlat,

Soros a pénzével próbál érvényt szerezni a nyitott társadalomról szóló, a magyarok többsége és a demokratikus felhatalmazással bíró magyar kormány által egyaránt elutasított világnézetének.

A kormányinfót percről-percre is közvetítettük, a többi fontos mondást itt nézheti meg

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?