Elemér
0 °C
10 °C

Orbán kolostori szerénységben és puritánságban dolgozik majd a Várban

2016.05.27. 18:37

Az állam nem probléma, hanem megoldás kíván lenni, a rossz műszaki állapotú, állami tulajdonban lévő épületek jó gazdája

- idézte Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere pénteken az MTI-nek. Lázár csütörtökön részt vett a Budavári Önkormányzat képviselő-testületi ülésén, hogy a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium Budai Várba költöztetéséről beszéljen.

A Nemzeti Hauszmann Terv részeként elkészülő palotarekonstrukcióban az államfői hivatalt a Királyi Palota épületegyüttesében alakítják ki, a Sándor-palota a jövőben a Miniszterelnökség céljait szolgálja, a karmelita kolostor pedig irodaépületként a háttérstábot fogadja be. Utóbbi épületen már a Duna felőli homlokzaton el is kezdték kialakítani az erkélyt Orbán Viktor miniszterelnök dolgozószobájához.

Nagy Gábor Tamás viszont tolmácsolta az MTI-nek Lázár nyugtató szavait:

A helyhez illően egyszerű, szerény, puritán építészeti kialakítású irodák lesznek a kolostor épületében.

A miniszter a költözést a történelmi folytonossággal indokolta: 1867 és 1914 között a kor miniszterelnökei itt dolgoztak, és 2000-ben már Orbán is a Várba költözött volna, de 2002 után a szocialista kormányzat úgy döntött, hogy a köztársasági elnök hivatalát alakítják ki inkább a Sándor-palotában. 

Az ellenzéki képviselők aggályára, miszerint a levéltárat kiköltöztetik az egykori pénzügyminisztériumi épületből Lázár azt mondta, az ingatlan lepusztult, a dokumentumok tárolására nem is igazán alkalmas, ezért az NGM-nek jobb helye lesz ott a felújítás után.

A miniszter azt kérte, hogy minden felmerülő probléma megoldására és saját igényeire a Budavári Önkormányzat állítson össze egy csomagot, terjessze a kormány elé, a megvalósítás lehetőségeit pedig megvizsgálja a kabinet - mondta Nagy Gábor Tamás.