Az török áfium ellen való (új) orvosságot L. Simon Lászlónak hívják

2016.05.30. 22:38
A kulturális örökségvédelemért felelős államtitkár a pénteken kilencedik alkalommal megnyitott Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválon mondott ünnepi beszédében rabságnak, vallási háborúnak, megszállásnak nevezte a török uralmat Magyarországon.

A beszéd hatására a rendezvényen inkább nem vett részt Sakir Fakili török nagykövet és számos diplomata, írja a Kisalföld. A három napos fesztiválra több ezren látogattak ki, és 1500 közreműködő elevenítette fel a XVI. századi hadviselést és életmódot. Rendeztek még Nemzetközi Néptánctalálkozót, Regionális Katonazenekari Találkozót, harcászati bemutatót, múzeumi kiállításokat és tárlatvezetéseket is, és sor került L. Simon László pompás hangulatú nyitóbeszédére is, mégpedig gróf Pálffy Miklós hadvezér katonái emléktáblájánál.

A közönség számára egyértelművé kell tenni, hogy Idrisz Baba egy olyan vallási vezető volt, aki a keresztény magyarság eltiprását hirdette, aki vallási alapon akarta felszámolni a kereszténységet és megszüntetni a magyar kultúrát

– nyitott erősen az államtitkár, majd így folytatta:

Kötelességünk, szent küldetésünk a magyar európai keresztény örökség továbbvitele. Ez megmaradásunk záloga, ami garantálhatja, hogy itt sok száz év múlva ugyanúgy magyarok fognak élni, mint az elmúlt ezer évben.

A fesztivál főszervezője, Zombori Mihály, a Kisalföldnek azt mondta, hogy mindenki döbbenten hallgatta a beszédet, és a török hagyományőröket csak nehezen lehetett visszatartani a hangos nemtetszés-nyilvánítástól. 

Ez az emléktábla vallási és nemzeti hovatartozás nélkül minden harcoló katona emlékét őrzi, mi ezt vállaltuk föl. Miután az államtitkár nyitó gondolatai kikerültek a világhálóra, a diplomáciai képviseletek egy része lemondta a látogatást, így például a török nagykövet is.