Az érpataki polgármester szervezete ötven házat szerzett meg

2016.05.30. 10:28

Orosz Zoltán Mihályhoz, Érpatak polgármesteréhez tucatnyi civil és/vagy vallási szervezet köthető. Egy részük nem aktív, egy részük ellen a NAV végrehajtást kezdeményezett, egy néhány egészen aktív maradt. Sőt, az egyik, a Benefícium Szeretetszolgálat nevű szervezetével Oroszék majdnem ötven ingatlant vettek (szereztek) meg Érpatakon, ebből jó párat egészen furcsa körülmények között, írja az Átlátszó.

A szervezetben a háromfős kuratóriumot Orosz Mihály vezeti,  tagok a polgármester testvére, Násztáné Orosz Erika, aki tagja az érpataki képviselő-testületnek is, és Gelsiné Uri Valéria, a helyi szociális intézmények vezetője, aki magánemberként Orosz élettársa" – írja a lap.

Az érpataki modell atyja az Átlátszó szerint ezeket az ingatlanokat is büntetésre-jutalmazásra használja. A lap felkereste a helyrajzi számok alapján az ingatlanokat, a korábbi tulajdonosokat, és kiderült, több esetben nem is volt egyértelmű a tulajdonosok számára, hogy eladták a házat. „A Kossuth utca 40.-ben lakó idősebb, saját bevallása szerint írástudatlan pár nem is tud róla, hogy a házukat eladták – elmondásuk szerint Orosz végig arról beszélt nekik, hogy csak a telket veszi meg, a ház maradhat a nevükön" – írják.

A lap helyi forrásokra hivatkozva azt írja, a vételárat általában az önkormányzat pénzügyese viszi borítékban, és ha a tulajdonosok bérlőként a házban maradnak, a bérleti díjat is Gagna Mihálynénak fizetik. Arra pedig, hogy Orosz szervezetei és az önkormányzat pénzügyei mennyire összefolynak, azt a példát hozza az Átlátszó, hogy a közmunkásként dolgozóknál Gagna Mihályné eleve levonja az egyébként Orosz által alapított szervezetnek fizetendő bérleti díjat.

„A nekünk nyilatkozók szerint nincs írásos szerződésük, és a bérleti díjról sem kapnak sem nyugtát, sem semmilyen hivatalos elismervényt” – írják.