Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nem bízik Paks 2-ben az MVM

2016.05.30. 09:37

Feleakkora áramárral számol hosszú távon a Magyar Villamosművek (MVM), mint amennyivel a kormány szerint hat évtized alatt megtérülhetne a paksi atomerőmű két újabb blokkjának megépítése. Ez akár hadüzenetnek is értékelhető az erőművet orosz hitelből, 12 milliárd euróért megépíteni akaró kormány és a Miniszterelnökség felé.

„Néhány évvel ezelőtt még megawattóránként 90-100 eurós áramárról beszéltünk. Most 30 körül járunk, és nem nagyon látunk okot a jövőbeni növekedésre” – idézte az MVM elnök-vezérigazgatóját a Népszabadság. 

Csiba Péter értékelésével szemben a kormány 50-57 eurós átlagárral kalkulált. A gazdasági fenntarthatóság igazolása létkérdés, mert ha úgy tűnik, hogy csak állami szubvenciókkal lenne működtethető az erőmű, akkor az EU – arra hivatkozva, hogy a támogatás jogtalan versenyhátrányt okoz az ilyen forráshoz nem jutó áramtermelőknek – megtilthatná a bővítés megvalósításához kidolgozott pénzügyi tervet.

Az MVM vezérigazgató-helyettese sem jósolt nagy jövőt a két, egyenként 1200 megawattos blokk megépítésének. Kóbor György szerint a mai körülmények nem kedveznek az ilyen projekteknek, felidézte, hogy a megújuló energiáknak mind nagyobb teret adó Németországban már fizettek is az abból termelt áram felhasználásáért.

Eredetileg az MVM volt a gazdája az erőműbővítés tervének, ám az Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin által 2014 elején megkötött szerződés után az MVM-leányvállalat a Lázár János vezette Miniszterelnökség alá került – így a konfliktus hatásköri vitaként is értelmezhető, jegyezte meg a lap.

Az MVM álláspontja mára tisztázódott: utat keresnek a zöld energia felé, és nem tartanak igényt a két új atomerőműblokkra.