Pincérhiány van a Balatonon

2016.06.01. 17:44
A több mint háromezer dél-balatoni vendéglátóhely és kiskereskedelmi üzlet számára nagy gond a szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása - hangzott el a KISOSZ Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete szerdai turisztikai szezonnyitó fórumán, Balatonszárszón.

Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta, hogy a balatoni kiskereskedők és vendéglátósok többsége június első hétvégéjén nyit a tavalyihoz hasonló jó szezonban reménykedve. Számítanak arra, hogy forgalomcsökkenést hozhat a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetése, illetve strandi szolgáltatók esetében például egyes strandok fizetőssé válása. 

A társelnök nagy jelentőségűnek  nevezte, hogy az Országgyűlés elé került áfatörvény-módosítási javaslat szerint az éttermi szolgáltatások jelenlegi 27 százalékos áfáját jövőre 18, 2018-ban pedig 5 százalékra csökkentik, mivel így több pénz juthat fejlesztésekre és versenyképes bérek fizetésére.

Makkos Péter, a KISOSZ elnökségi tagja, fonyódi vendéglátós arról beszélt, hogy a balatoni turizmust egyre inkább a belföldi vendégek határozzák meg, ezért a SZÉP-kártya megszüntetése akár 20-30 százalékos visszaesést hozhat a forgalomban. 

Szikra László, a somogyi kormányhivatal főosztályvezetője arra biztatta a fórumon megjelenteket, hogy szakemberhiány esetén vegyék fel a kapcsolatot a járási és kormányhivatalok foglalkoztatási osztályaival. Szólt arról is, hogy nehéz a szakképzett munkaerő megtartása, mivel a magyar vállalkozások bérei nem versenyképesek a nyugatiakkal.