Százmillióért bérelt irodát az Emmi háttérintézménye

2016.06.02. 12:30

Százmillió forintért bérelt ügyfélfogadó irodát az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) év elején megszüntetett háttérintézménye, az Educatio Nonprofit Kft. – közölte az LMP. A párt szerint az intézmény több másik kifizetése is korrupciógyanúsnak tűnik.  

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt elnökségi tagja, antikorrupciós szakszóvivője a közpénzlenyúlásokat bemutató heti sajtótájékoztatóján beszélt az Educatio ügyeiről, azon belül is a XXI. századi közoktatás nevű projekt visszásságairól, amelynek a dokumentációját közérdekű adatigényléssel szerezte meg.

Az Educatio Nonprofit Kft. a 6,9 milliárd forintos projektből 2 milliárd forintot kapott. Ebből az összegből 200 millió forintot költöttek projekt menedzsmentre, a szakmai megvalósításra 677 millió forint jutott, a fennmaradó több mint 1 milliárd forint pedig olyan cégekhez ömlött, amelyek abban az Öveges programban is részt vettek, ahol különösen nagy értékű , bűnszervezetben elkövetett csalás miatt folyik a nyomozás – mondta el Hadházy Ákos az MTI beszámolója szerint. Azt is megjegyezte: a napokban azt a tájékoztatást kapta, hogy az adóhatóság különleges ügyek irodája vizsgálja tovább azt a programot.

A szakszóvivő az irodabérlés mellett több korrupciógyanús kifizetést is felsorolt, köztük azt, hogy az Educatio a honlapján gyűjtötte a különböző oktatási ötleteket, úgynevezett „jó gyakorlatok” formájában, amelyeket egy egyszemélyes magáncég egyenként 126 ezer forintért, összesen 29 millió forintért, vagyis hat évnyi tanári fizetésért bírált el.

Hadházy Ákost a sajtótájékoztatón kérdezték arról is, ő váltja-e Schiffer Andrást az LMP társelnöki és parlamenti székében. A politikus közölte, a távozó frakcióvezető utódlásáról egy elhúzódó belső demokratikus folyamatban döntenek, a parlamenti képviselőséget pedig feleségével is meg kellene beszélnie. „Utóbbi szintén egy hosszú beszélgetés lenne” – tette hozzá.