Elbukott Kész Zoltán bérplafonos népszavazása

2016.06.03. 10:52
Kész Zoltán független képviselő a 2 milliós bérplafonról rendezett volna népszavazást. A szükséges 200 ezer helyett csak 190 ezer aláírás jött össze, így semmi esély nincs a szavazás kiírására. A dolog nem is késznek, hanem az MSZP-nek kellemetlen. A szocialisták viszont tovább küszködnek a földtörvényes népszavazásukkal.

Nagyjából 190 ezer aláírást adott le pénteken Kész Zoltán független képviselő a Nemzeti Választási Irodán a bérplafonról szóló népszavazás érdekében. Mivel a népszavazás kiírásához legalább 200 ezer aláírás kell, az biztos, hogy kötelező erejű szavazás nem lesz.

Kész Zoltán még tavaly év végén hirdette meg, hogy lopásgátló népszavazásokat akar tartani. Ebből az egyik kérdés jutott el az aláírásgyűjtés szakaszába - a 2 milliós bérplafonról szóló. Kész Zoltán erről kérdezné meg az embereket egész pontosan:

Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

Kész az aláírásgyűjtéssel egy ideig kivárt - érthető, hiszen nincs országos szervezete -, majd megállapodott az MSZP-vel, amely a földárverések elleni népszavazásért kezdett aláírásgyűjtésbe. Kész tehát közösen gyűjtött az MSZP-vel, de a független képviselő kérdésénél ma, vagyis június 3-án lejárt a határidő.

MSZP-s politikusoktól már hallottuk az elmúlt hetekben, hogy eléggé döcög az aláírásgyűjtés, lassan érkeznek a választókerületekből a szignók, és sok az ismétlés az íveken.

Várható volt, hogy június 3-áig nem jön össze a 200 ezer semelyik kérdésre. Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes földtörvényes kérdésére viszont még június 28-ig lehet gyűjteni, és információnk szerint a június 25-ig MSZP-s kongresszuson akarják bejelenteni, hogy arra megvan a 200 ezer aláírás.

A Fidesz aligha támogatja a népszavazást

Kész Zoltán a közleményében persze igyekszik sikerként eladni ezt a 190 ezer aláírást: "példátlan siker az, hogy egy független képviselő ilyen mennyiségű aláírást gyűjtsön össze egy kezdeményezéshez". És neki egy szem képviselőként valóban siker is, az MSZP-nek viszont elég kellemetlen visszajelzés, hogy a pártszervezet nincs abban az állapotban, hogy másfél hónap alatt 200 ezer aláírást összegyűjtsön.

Kész népszavazásának a sorsa a következő. Az NVI-nek hatvan napja van ellenőrizni az aláírásokat. Mivel a 100 ezer érvényes feltehetően meglesz, az Országgyűlés elé kerülhet a kérdés. A fideszes többség eldöntheti, elrendeli-e a népszavazást. A Fidesznek viszont nem áll érdekében egy ellenzéki népszavazást támogatni, így Kész Zoltán kérdése várhatóan megy a kukába.