Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: A demokráciaexport nevű őrület megbukott

2016.06.03. 07:45

A Kossuth Rádióban két hét után pénteken újra rádióinterjút ad Orbán Viktor. Egyiptomi látogatásával kapcsolatban leszögezte, nem tartja szükségszerűnek azt, hogy a civilizációknak  szükségszerűen össze kell ütközniük, 

Ha megvan a politikai akarat, békében tudunk élni a muszlim világ mellett, nem együtt, vele összekeveredve.

Ha nem épült volna ki a Közel-Keleten muszlim civilizáció, akkor ott barbárság lenne. Orbán szerint az erőszakoskodás, a terrorveszély, amit a menekültválsággal kapcsolatban tapasztalunk, az nem egyenlő a muszlim vallással, ami egy magas kultúra - és ezt tapasztalta meg, amikor a legfontosabb szunnita muszlim vezetővel, Ahmad et-Tajjebbel, a kairói al-Azhar mecset nagysejkjével találkozott.

Egyiptomban szerint az "alkotmányos rend pillérei állnak", Abdel-Fattáh esz-Szíszit szabályos eljárásban választották elnökké (valójában 2013-ban puccsal került hatalomra, és a rákövetkező évben tartott elnökválasztásról kizárta legnagyobb ellenfelét, a Muszlim Testvériséget), már csak gazdasági sikerre van szükség. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy Egyiptom lehet-e a következő válsággóc, Orbán óvatosságra intett. Szerinte Irak, Szíria és Líbia megmutatta, hogy 

a demokráciaexport nevű őrület, hogy az itt bevált módszerekkel akarjuk boldoggá tenni a más civilizációkban élő embereket, megbukott.

Orbán kifejtette, hogy Európának a líbiai politikáját is újra kell gondolnia. Feltétel nélkül támogatnia kell a líbiai kormányt, és nagy menekülttáborokat kell létrehoznia a líbiai partokon. Első követelésével egyébként Orbán nyitott kapukat dönget, hiszen az ENSZ május közepén felfüggesztette a fegyverembargót annak érdekében, hogy a kormány terrorizmusellenes csapatait fel lehessen fegyverezni.

A miniszterelnök az egyiptomi kopt keresztényekkel való találkozójáról igen szerényen beszélt (ők azok, akiknek Líbiában vendégmunkásként dolgozó rokonait kivégezték, és a magyar kormány 500 eurós támogatásában részesültek):

Engem mindig visszataszított az a nyugati szokás, hogy a jó cselekedetekkel kérkednek.

A menekültválság európai vonatkozásaival kapcsolatban is az európai kormányokat és Soros Györgyöt vette elő:

Akárhogy is okoskodunk, akárhogy is finanszírozza Soros György a civileket, az európai kormányok menekültpolitikáját nem támogatja a nép.

Orbán állítása szerint a kormánynak van akcióterve a bicskei menekülttábor bezárására. Ezzel kapcsolatban újra visszatért Sorosra, aki szerinte kijelentette, hogy a magyar kormány ellenzéke, és „le akarja nyomni a magyar kormányt”.

Soroshoz képest igen szűkszavúan szólt Orbán az oktatási rendszerről, melyről azt mondta, hogy átalakították, de most az egyeztetések eredményeit is be kell vezetni a jogszabályokba. Ezzel haladnak és a ciklus végére készen is lesznek.

A foci-ebével kapcsolatos terrorveszélyről azt mondta, hogy a kormány megerősíti a konzuli szolgálatot, és azt javasolja a Franciaországba - vagy akár a krakkói katolikus világtalálkozóra - utazóknak, hogy regisztráljanak a képviseleteken.