Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Egy óra alatt egy hónapnyi eső zúdult Zalára

2016.06.05. 21:45

Vasárnap este összeült, majd a kárhelyszíneken tájékozódott a vihar következményeiről a Zala Megyei Védelmi Bizottság – tájékoztatta a Zala megyei kormánymegbízott a védelmi bizottság elnökeként vasárnap este az MTI-t.

Egy óra alatt egy egész hónap csapadékmennyiségének megfelelő, mintegy 40-50 milliméternyi eső zúdult vasárnap délután a megye északi részére. Nagyjából a Zalaegerszeg-Keszthely vonalban pincéket, mélyebben fekvő ingatlanokat öntött el a víz és a sáros áradat, amely több helyen az utcákat is járhatatlanná tette. A katasztrófavédelemhez kora estig már több mint száz bejelentés érkezett, Zalaegerszegen például a neszelei városrészben és a Göcseji út környékén okozta a legnagyobb problémákat a hirtelen lezúdult csapadékmennyiség.

A katasztrófavédelem egységei mellett a vízművek, az áramszolgáltató és a városgazdálkodás szakemberei is részt vesznek a károk elhárításában, estére már normalizálódhat a helyzet – mondta a megyei kormánymegbízott. Sifter Rózsa hozzátette: az elöntött helyiségek szivattyúzása, kitisztítása után a megyei kormányhivatal szakemberei fertőtleníteni fogják az érintett ingatlanokat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban azt közölte: az esetek többségében elárasztott pincék vagy alagsori helyiségek miatt hívták a katasztrófavédelmet, de több helyszínen a kidőlt fák okoztak közlekedési akadályt vagy károkat. Zalaegerszegen villám csapott egy családi ház tetőszerkezetébe, a megye több településén pedig autók akadtak el az utakon hömpölygő vízben.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte: a heves zivatarok okozta elöntések miatt nem lehet közlekedni Zalaegerszegen a Göcseji úton, Keszthelyen a Csapás és az Apát úton, a vízátfolyás miatt pedig rendőri irányítás mellett halad a forgalom Hévízen az Ady úton, illetve Alsópáhokon, a Hévízi úton. Jelentős mennyiségű a sárfelhordás a Felsőrajk és Pacsa közötti, továbbá a Misefa és Nemesrádó közötti mellékutakon.

A Mávinform tájékoztatása szerint a vonatközlekedésben is fennakadásokat okozott a jelentős mennyiségű eső Zala megyében. Több vonalon jelentős késéssel közlekednek a szerelvények, éjszaka állhat helyre a Zalaegerszegre tartó és onnan induló vonatok menetrendje.