Rejtély, hogy kik adták ki a drágán felvásárolt Matolcsy-könyveket

2016.06.06. 07:09

Egyetlen információ sem ­lelhető fel a kiadóról, a szerkesztőről és a nyomdáról a 2002–2013 – Válogatás Matolcsy György Heti Válaszban megjelent írásaiból című kötetben – írja a Népszabadság. Ez volt az a könyv, amiből a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa közpénzből kétezer-ötszáz példányt vásárolt fel. Az első ötszáz példányért 4 millió 170 ezer forintot fizetett, azaz 8340 forintot darabonként, további kétezer könyvért nagyjából tízmillió forintot (darabjáért hozzávetőleg ötezret).

Ennek a jegybanki alapítványnak a kuratóriumát ­elnökli ­Matolcsy György. 

Azaz a Magyar Nemzeti Bank elnöke saját könyvének megvásárlásánál segédkezett. Így akár pénzt is kaphatott a szerzői jogokért.

A részletek miatt a lap kereste a kötet kiadóját, ám a könyvben formabontó módon egyetlen információ sincs a megjelentetésről, hiányzik az impresszum, miként az Országos Széchényi  Könyvtár online katalógusában sem akadtak nyomra. Az Országos Széchényi Könyvtártól azt a választ kapta a lap, hogy nincs információjuk a Matolcsy-kötet kiadójáról.

A könyvre ISBN-azonosítót sem igényeltek.

A jegybanki alapítványok nyilvánosságra került felügyelőbizottsági és kuratóriumi jegyzőkönyveiből az derült ki, hogy a nyomdai munkát az SPL Nyomda végezte. A lapnak a cég tagadta, hogy kiadói joga lenne. Azt állították, hogy nem végeztek semmilyen kiadói munkát, csak nyomdai tevékenységet. Ajánlatot tettek a könyv gyártására, a megrendelést pedig teljesítették. A lapnak nyilatkozó nyomdaipari szakemberek szerint a nyomda ezzel igen jó üzletet kötött. Egyértelműen túlárazottnak mondták nemhogy a nyolcezres, de az ötezres előállítási árat is.

A Népszabadság megkérdezte az alapítványnál, hogy a PADA ­rendelkezik-e a kiadói jogokkal, milyen gyártási paraméterekkel rendelték meg a könyv kinyomtatását az SPL Nyomdától, hány nyomda ajánlatát kérték, továbbá miért nincs ISBN-azonosítója a kötetnek. Megkérdezték azt is: ha nem kereskedelmi, hanem oktatási célokat szolgál a kötet kiadása, akkor miért nem olcsóbb nyomdai kivitel mellett döntöttek, mi indokolta, hogy több mint 8000 (második alkalommal 5000) forintos áron rendeljék meg a könyvet.

Az alapítvány ezt válaszolta: „A ­PADA Alapítvány nem rendelkezik a könyv kiadói jogaival, a könyvet a nyomdától rendelte meg, a korábban ismertetett árakon. A kiadványokat az alapítvány támogatásként adta át a felsőoktatáshoz kapcsolódó intézményeknek és bővítette referenciakönyvtárát, továbbá az alapítvány által támogatott konferenciák is részesültek a könyvekből.” Arra viszont nem tértek ki, hogy Matolcsy recenziói milyen formában szolgálják az oktatást.