Jenő
-3 °C
6 °C

Elfogadták a terrorvészhelyzetes alkotmánymódosítást

2016.06.07. 10:24

A parlamentben a kormánypártok és a Jobbik frakcióinak támogatásával megszavazták az Alaptörvény hatodik módosítását. A törvényjavaslattal kapcsolatos kritikákról, születésének körülményeiről itt írtunk részletesebben. A módosítás lényege, hogy „terrorveszélyhelyzet” esetére  új, különleges jogrend lehetősége kerül be az Alaptörvénybe. Ezt a kormány kezdeményezésére a parlament rendelheti el kétharmados többséggel, és szükség esetén lehetővé teszi a honvédség bevetését.

A kormánypártok által kezdeményezett módosítást a Jobbik képviselői is megszavazták, miután az eredeti javaslaton a beterjesztők sokat finomítottak. Az alkotmánymódosítást az MSZP és az LMP nem támogatta, de a Jobbik szavazataival bőven megvolt a kétharmad.

A parlament két másik, a terrorvészhelyzethez kapcsolódó, sarkalatos törvényeket módosító törvényjavaslat-csomagot is elfogadott. A legfontosabb változás, hogy terrorveszélyhelyzet esetén a rendőrség széles körű felhatalmazást kap annak elhárítására, 72 órás (meghosszabbítható) időtartamra.

A parlament az egyebek mellett arról is döntött, hogy a kárpótlási alapban lévő termőföldek állami tulajdonba kerülnek, ezzel rendeződik  a kárpótlás során hátramaradt termőföldek tulajdonjogi helyzete.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?